Cu o regularitate de ceasornic, în atenția celor conectați la rețelele sociale apare subiectul terenului de fotbal construit cu bani publici pe o pantă, într -o comună din județul Bihor.
De fiecare dată este aceeași poză, puțin neclară, destul de mică pentru a nu se vedea detaliile și, de fiecare dată, imaginea este speculată politic, în funcție de necesități. Și românul, care știe el că dacă e pe net e pe bune, mușcă de fiecare dată și se indignează.
Numai că, dacă poza aia ar fi puțin mai clară, s-ar vedea că pe terenul ăla de fotbal în pantă apar niște inscripții cu caractere chirilice. Pentru că terenul nu este amplasat în România, ci în Ucraina, în satul Lavki, între orașele Ujgorod și Mukacevo.
Poate fi admirat în toată splendoarea pe Google Street View, fiind ușor de găsit întrucât se află chiar lângă drumul european E50.
Dar ani de zile, pe rețelele sociale și chiar în presa românească s-a dat drept o realitate faptul că terenul se află în județul Bihor. O legătură există: într-o comună din acest județ s-a încercat să se facă un teren de sport pe o pantă, dar prin desființarea pantei.
S-au băgat buldozerele pentru a se nivela terenul, însă s-au terminat banii și lucrarea a fost abandonată. Dar nici vorbă de teren în pantă care, apropo, a fost construit ca o curiozitate pe vremea Campionatului European de Fotbal, găzduit în 2012 de Ucraina.
Acesta este numai un singur exemplu despre dezinformările/manipulările practicate cu prea multă ușurință pe rețelele sociale. Iar aceste dezinformări există pentru că, pe de o parte, există suficienți utilizatori care sunt dispuși să le creadă fără măcar să încerce să-și pună problema dacă sunt reale iar, pe de altă parte, pentru că sunt utilizate în campanii de influențare politică.
De când e lumea și pământul politicienii mint. Dar acolo unde lumea este educată, știe să pună întrebări și caută să verifice ceea ce spun politicienii, e mai greu pentru aceștia să manipuleze alegătorii.
În schimb, acolo unde educația lipsește iar votanții sunt dispuși să creadă orice pentru că le lipsește spiritul critic, partidele sau grupurile interesate construiesc o realitate alternativă cu care reușesc să manipuleze sute de mii de oameni.