Asociația Lumina din Bacău implementează proiectul ,,Terapia redă copilăria! „ în perioada 15 mai 2024 -15 septembrie 2024, proiect finanțat de PEPCO România, în cadrul programului PEPCOlandia implementat la nivel local de Organizația Umanitară CONCORDIA.
Proiectul iși propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții copiilor diagnosticați cu afecțiuni limitatoare de viață internați în cadrul Centrului de Îngrijiri Paliative pentru copii prin elaborarea, implementarea unui program de terapie prin stimulare senzorială și joc și achiziționarea materialelor necesare desfășurării activității.
Jocul și stimularea senzorială joacă un rol extrem de important în îngrijirea paliativă pentru copii, oferindu-le acestora o modalitate de a-și exprima emoțiile, de a-și gestiona anxietatea și stresul, de a-și distrage atentia de la boală, de a se elibera de emoțiile negative, de a căpăta o minima redare a normalități si copilariei, de a-și distrage atenția de la durere și disconfort precum și de a-și menține o calitate cât mai ridicată a vieții în ciuda afecțiunii lor limitatoare de viață.
Beneficiarii direcți sunt 40 copii și 40 de familii iar beneficiarii indirecți sunt familiile lărgite ale acestor copii și comunitatea din care fac parte.
În cadrul acestui proiect vom amenja un spatiu de joacă în exterior, vom organiza sesiuni de stimulare senzorială și joc atât în interior cât și în exterior. Sub atenta supraveghere și coordonare a specialiștilor organizației vom instrui aparținătorii pentru a putea continua terapia după externare.
Efectele pe care intervenția le va avea asupra beneficiarilor vizează în primul rând o schimbare de perspectivă, o intoarcere spre copilărie și cea mai importanta activitate din aceasta perioadă de viață a omului – JOCURI ȘI JOACĂ. De asemenea, terapia prin joc și prin stimulare senzorială va deschide noi canale de exprimare si de sublimare a noianului de emoții cu care se confruntă copii.
Considerăm că putem ajuta beneficiarii, le putem oferi momente de bucurie, de relaxare, de apartenență într-un grup și posibilitatea de a uita pentru câteva minute/ ore că viața lor este limitată de un diagnostic.