27 noiembrie 2024

„Terapia prin artă combinată”

un proiect de combatere a izolării pentru copiii cu boli incurabile de la Asociația Lumina

În perioada 01.01.2022 – 31.08.2022, Asociația Lumina implementează proiectul „Terapia prin arta combinată – un dușman al izolării în perioada Covid”, finanțat de Fundația pentru Comunitate, prin „Programul MOL pentru sănătatea copiilor”.



Scopul proiectului îl reprezintă diminuarea suferinței provocate de autoizolarea impusă de contextul epidemiologic provocat de SARS-COV-2 prin instruirea familiei cu privire la utilizarea terapiei prin artă combinată, elaborate de către specialiștii asociației a unor planuri de intervenție adaptate abilităților și stării de sănătate a copiilor și implementarea acestora în mediul familial sub supervizarea lucrătorilor prin arte combinate.

Beneficiarii principali sunt 25 de copii și tineri cu boli incurabile în stadii avansate și terminale, îngrijiți în familie, având nevoi complexe socio-medicale.

„Contexul epidemiologic internațional ridică o serie de probleme aparte pentru bolnavii de afecțiuni limitatoare de viată și familiile acestora. De la debutul pandemiei în țara noastră, este cunoscut faptul că existența comorbidităților este un factor de risc pentru o evoluție negativă a stării de sănătate în caz de infectare cu virusul SARS-COV-2. Acest lucru a determinat pacienții și familiile acestora să depună eforturi pentru a păstra distanțarea fizică și a reduce contactul social, ceea ce a determinat apariția unui adevărat fenomen de izolare sociala.

La izolarea autoimpusă, s-a adăugat scăderea gradului de acces la servicii sociomedicale, fie pentru că acestea au fost închise prin decizii legale, fie, prin decizii interne datorită nesiguranței. De peste un an, pacienții noștri, suferă, pe lângă boala propriu-zisă, și de efectele negative ale izolării. Carantina/izolarea impuse sunt o experiență neobișnuită; implică separarea de prieteni și familia lărgită, o abatere de la rutina zilnică. Izolarea provoacă probleme psihosociale, în special pentru cei vulnerabili- cei mai vulnerabili în aceste situații sunt copiii și adolescenții, în special cei cu condiții de sănătate mintală preexistente.

Conceptul de terapie prin arta combinată vizează parcurgerea unui program de activităţi structurate (muzică, mişcare, jocuri, artă şi lucru manual, poveşti, teatru).

Această terapie este folosită pentru obiective specifice psihoterapiei (o mai bună autocunoaştere, o comunicare mai bună, o relaţionare mai bună, o modalitate de exprimare a emoțiilor, de gestionare a situațiilor dificile, etc), cât şi pentru a contribui la dezvoltarea personalităţii şi armonizarea interiorului cu mediul înconjurător. Unul din punctele forte ale acestei terapii este că pentru beneficiari, orice exerciţiu devine o joacă si îl vor realiza în mod natural, fară nici un efort. În acest context, terapia prin arta combinată este un excelent mijloc de evadare, din cotidian și din realitatea neplăcută cu care trebuie să se confrunte pacienții, dar și o metodă de a crea amintiri pentru ziua ce va să vină”, au precizat reprezentanții Asociației Lumina printr-un comunicat.

Bugetul total al proiectului este 59.244 lei din care: 24.820 lei este finanțare din partea Fundației pentru Comunitate și 34.424 lei, finanțare Asociația Lumina.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014