Sunt, după statisticile oficiale, mii de persoane aflate în izolare sau în carantină, la domiciliu sau instituţionalizată, din cauza infectării cu virusul Sars-Cov-2. Alte sute sunt internate în spitalele din judeţ, în căminele pentru persoanele în vârstă sau se află în imposibilitate de deplasare. Şi aceste persoane au drept de vot pe 6 decembrie, adică peste cinci zile, însă abia duminică Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat o decizie privind măsurile pentru transmiterea cererilor de vot prin intermediul urnei speciale.
Foarte complicat, circuit în care se găsesc direcţiile de sănătate publică, care au o evidenţă a tuturor persoanelor izolate şi carantinate (sau aşa se presupune), birourile electorale de circumscripţie, Instituţia Prefectului, care, la rândul ei, trebuie să transmită, fiecărei secţii de votare, celei mai apropiată de domiciliul solicitantului, tabelul cu persoanele care au solicitat urna specială.
Şi, ce să vezi, termenul limită este data de 6 decembrie, ora 10.00. Şi, la ora 10.00, ce să mai facă biroul secţiei de votare? Sunt dotate secţiile cu echipamente speciale, ştiu oamenii cum să le folosească? Ce să mai vorbim de cei aflaţi în spitale, chiar în secţiile de infecţionase, inclusiv la ATI, deoarece normele sunt precise şi clare, cum votează, cine este împuternicit să ducă la îndeplinire această sarcină extrem de importantă, dificilă şi, de ce nu, periculoasă. Au toate secţiile de votare maşini pentru deplasare, există timpul necesar pentru ca toate persoanele să-şi exercite dreptul la vot în condiţii de siguranţă? Teoretic pare a fi în ordine, însă practic, mă îndoiesc că este posibil.
Mai este ceva timp, poate cineva se sesizează şi reface circuitul, simplifică procedurile, informează prin media şi asigură, în termen rezonabil, toate mijloacele şi personalul autorizat pentru ca votul din 6 decembrie să nu fie viciat. Şi mai este un aspect, câţi ştiu ce trebuie să facă, cum să procedeze pentru a vota în condiţii de izolare sau carantinare?