15 noiembrie 2024

Tensiuni intre minister si fermieri. Agricultura se duce de râpa!

Reprezentantii Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR) s-au intâlnit cu Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii, fiind convocati de acesta la o consultare pe marginea noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Inainte de intâlnire, Daniel Ciobanu, vicepresedintele LAPAR si presedinte al AJPA Bacau, isi exprima neincrederea, afirmând ca aceste consultari sunt formale si tardive.



„Niciun membru din conducerea LAPAR nu a avut spre lectura vreun proiect al noului PNDR, pentru ca la respectiva reuniune sa ne spunem, informaţi fiind corect, opinia despre acest document. La intâlnire, ni s-au aruncat niste hârtii in fata, apoi ni s-au prezentat liniile generale”, a declarat Daniel Ciobanu.

Dupa intâlnire, ministrul Agriculturii a afirmat ca a cazut de acord cu fermierii, desi nu a fost asa. El mai precizat ca s-a tinut de cuvânt si ca PNDR va asigura predictibilitatea ceruta de producatori. „A amestecat masurile PNDR cu subventiile. A vorbit mult, ca de obicei, dar nu a inteles nimeni nimic”, afirma ing. Ciobanu. Ministrul a anuntat ca, din 2015, va fi introdusa plata diferentiata, care va stimula fermele medii, intre 5 si 60 ha, pentru a incuraja asocierea agricultorilor.

Reprezentantii LAPAR nu sunt de acord, aratând ca fondurile trebuie sa ajunga mai ales la societatile agricole mari, care contribuie la cresterea PIB-ul. Nici in privinta predictibilitatii, LAPAR nu e de acord cu seful MADR. „Noi cunoastem doar directiile din program, nu si masurile. Ei sustin ca suma totala creste, dar se pare ca subventiile scad. Exista niste masuri care trag din subventii, cum ar fi cele privind platile cuplate si sprijinirea tinerilor fermieri”, arata Daniel Ciobanu.
[HIDEPOST]
Vicepresedintele LAPAR sustine ca fermierii nu cer prea mult: „Dorim sa vorbim, sa ni se explice care este viziunea MADR pentru perioada 2014-2020.” Desi se afirmase ca PNDR va fi prezentat la Bruxelles pe 15 ianuarie, noul termen anuntat de ministrul Agriculturii este 15 februarie. Pâna atunci, poate guvernantii vor avea timp sa dialogheze in mod real cu federatiile reprezentative ale fermierilor, altfel „ne ducem cu totii de râpa”, a precizat ing. Ciobanu.

Conform datelor MADR, pentru 6 ha se acordă 173 euro/ha pentru primele 5 ha si 220 euro/ha pentru 1 ha. Astfel, plata medie va fi de 180,83 euro/ha. Fermieriil care lucreaza 30 ha vor primi 173 euro/ha pentru primele 5 ha si 220 euro/ha pentru diferenta de 25 ha. Cei care detin peste 60 ha vor primi doar 150 euro/ha.
[/HIDEPOST]




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014