18 noiembrie 2024

Temele si tehnicile sculptorului George Apostu

George Apostu ar fi implinit 79 de ani pe 20 decembrie. Ne-au reamintit aceasta data importanta din istoria artei plastice românesti, la Centrul International de Cultura, ce poarta numele marelui sculptor, directorul acestei prestigioase instiutii de cultura, Geo Popa, cu ocazia organizarii unei manifestari dedicate celui care a fost denumit “cel mai reprezentativ urmas a lui Brâncusi”. Nascut la Stanisesti – Bacau, a absolvit în 1959 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, unde a studiat sculptura cu Ion Lucian Murnu si Constantin Baraschi.

Începând cu 1964 si pâna când s-a stins din viata, George Apostu a avut numeroase expozitii personale în România si în strainatate (Franta, Belgia, Italia, Spania, Brazilia, India, Japonia etc.). În 1983, dupa ce s-a stabilit in Franta, primarul Parisului ii doneaza, in semn de recunoastere, un atelier de creatie.



Înca din primii ani ai productiei sale artistice, Apostu a gasit în creatia populara – în deosebi în sculptura în lemn sau piatra si în piesele de etnografie – temeiurile inovatiei stilistice, drumul spre modalitati de expresie eliberate de cliseele si conventiile unui realism îngust, academizant. Despre cautarile viitorului mare artist a vorbit criticul Iulian Bucur, care a pornit de la o intrebare: Ce a cautat George Apostu, teme sau tehnici? Concluzia, exprimata de critic, a fost ca George Apostu a fost un permanent cautator al tehnicilor. “Le-a gasit in carierele de piatra, unde a neobosit alaturi de pietrari, in padurile de la Motoseni, alaturi de tapinari, le-a gasit la Brâncusi, in arta franceza. Abia dupa aceea, Apostu si-a construit propriul drum, propria arta.”

Unele dintre cele mai cunoscute cicluri ale sale, „Tatal si Fiul”, constituie o prelucrare sculpturala a vechiului motiv al „arborelui vietii”, aducând tema tatalui si fiului în aria de semnificatie crestina, dar si „Laponele”, „Fluturi” – care dezvolta sugestii formale ale artefactului taranesc, ale caror morfologii preiau în mod firesc datele naturii vii, apoi “Cristi”, “Maternitate”, “Nuduri”.

Cu aceeasi ocazie a fost lansat ultimul numar al revistei Vitraliu, intr-o noua forma grafica, al carui continut ofera cititorilor placute surprize.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014