Daca s-ar face un grafic al dezvoltarii tehnologice, acesta ar fi, fara indoiala, cel al unei functii exponentiale: o crestere inceata timp de mult timp urmata de o crestere brusca, exploziva. In paralel, un grafic al dezvoltarii societatii umane ar urma indeaproape prima parte de la graficul dezvoltarii tehnologice iar dupa momentul in care tehnologia „explodeaza”, graficul societatii ar inregistra doar o mica si nesemnificativa crestere.
Cu alte cuvinte, dezvoltarea tehnologica a umanitatii nu a fost insotita si de o dezvoltare sociala pe masura; umanitatea, desi a reusit sa creeze masini care sa inlocuiasca munca omului, care sa-l transporte, care a creat o agricultura performanta, industrii si servicii, nu a reusit sa tina pasul. Din punct de vedere social, omul a ramas tributar dogmelor Evului Mediu. Si nu e vorba aici doar de religie; este vorba de modul in care omul priveste viata, lumea inconjuratoare si pe semenii sai. E vorba, intre altele, despre faptul ca o buna parte din umanitate considera normal ca femeia sa se supuna barbatului, ca unii oameni sunt mai prejos dect altii pe scara sociala, ca o mica parte din umanitate are dreptul „divin” de a beneficia de servitutea celorlalti sau ca, de exemplu, homosexualii sunt inferiori omului „normal” si trebuie urgisiti prin orice mijloace.
Homosexualitatea nu a aparut de ieri, de astazi. Avem istorii inca din antichitate despre aceasta practica; stim ca pâna si Cezar a avut astfel de experiente (avea sa fie numit, in batjocura, „barbatul tuturor femeilor si femeia tuturor barbatilor”), stim ca si in Evul Mediu era o practica destul de raspândita desi sanctionata.
Faptul ca la finele secolului trecut s-a renuntat la pedepsirea penala a homosexualilor iar, ulterior, o legatura intre persoane de acelasi sex este recunoscuta sub diferite forme juridice – de la uniune civila pâna la casatorie – se inscrie intr-o normalitate a evolutiei moravurilor. Ca exista inca persoane care se declara impotriva, nu e de mirare: ca sa facem o comparatie tehnologica, au existat si persoane care au fost impotriva automobilelor sau a trenurilor din motive religioase.
Ceea ce nu inteleg sau nu vor sa inteleaga unii este ca fie ca vor, fie ca nu vor, vor exista si gay si lesbiene, si sado-masochisti si swingers, etc. Si, probabil, dupa casatoriile gay vor exista casatoriile intre mai mult de doua persoane. Care exista la un nivel neoficial astazi.