Interviu cu dr. Cristian Postolache si dr. Oana Chelaru Postolache de la Clinica Gauss din Bacau
Artistii, filozofii, dar si oamenii simpli in general, spun despre ochi ca sunt „oglinda sufletului”. Trebuie sa fie un adevar in aceasta afirmatie, nu ii putem contrazice pe acesti oameni, iar medicii mai au o vorba legata de ochi si anume ca sunt „oglinda sanatatii”. Câta realitate este in aceste vorbe, vom afla din discutia pe care o vom purta cu dr. Oana Chelaru Postolache si dr. Cristian Postolache, medici primari oftalmologi la Clinica Oftalmologica Gauss.
R: Patologia ochiului e o problema de sanatate publica asupra careia Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) isi indreapta atentia. Statisticile spun ca 285 milioane de oameni sufera de probleme grave de vedere din care 39 milioane sunt deja orbi. Vorbim de o cifra impresionanta. Ce parere aveti?
Oana Chelaru Postolache: Sunt multiple afectiuni care pot afecta vederea, din care amintim: degenerescenta maculara legata de vârsta, retinopatia diabetica, cataracta, glaucomul. Intr-adevar OMS are programe mondiale de prevenire si tratare a acestor afectiuni cu potential de orbire. Cea mai mare parte din ele sunt implementate si in tara noastra, dar s-ar putea pune un accent mai mare pe profilaxie si informarea pacientului, insa exista lacune in profilaxia si informarea pacientului.
R: Care e cea mai frecventa patologie din cele mentionate?
Cristian Postolache: Se pare ca cea mai frecventa e reprezentata de cataracta. Din fericire este si cea mai putin cauzatoare de orbire deoarece are o solutie chirurgicala.
R: Care sunt tehnicile chirurgicale actuale?
Oana Chelaru Postolache: Cele mai noi presupun emulsificarea cristalinului si eliminarea lui prin orificii mici sau foarte mici. De exemplu, exista tehnici care folosesc ultrasunete pentru fragmentarea si lichefierea materialului cristalinian (si apoi eliminarea acestuia prin orificii de aproximativ 2 mm), dar si tehnologii mai noi care presupun fragmentarea cristalinului cu ajutorul tehnologiei laser.
R: Care sunt performantele Clinicii Gauss in acest domeniu?
Cristian Postolache: In ceea ce priveste chirurgia cataractei, performantele noastre sunt legate de utilizarea laserului in femtosecunda si implantarea cristalinelor artificiale prin microincizii de 1,2 mm fata de tehnica clasica prin 2,2 mm. Doar câteva centre din tara au reusit sa implementeze tehnologia laser, iar Clinica Gauss este una dintre ele. Tehnologia aduce o precizie mai inalta, predictibilitate si siguranta suplimentare. Tehnologia laser face ca actul operator in chirurgia cataractei sa fie de o precizie mai inalta, predictibilitate si siguranta suplimentare.
R: Exista multe centre in România care utilizeaza aceasta tehnica?
Oana Chelaru Postolache: Sunt câteva clinici private care folosesc tehnica laser pentru cura chirurgicala a caratactei, suntem mândri sa ne numaram printre primii trei care au adus aceasta tehnologie in România.
R: Legat de implantele de cristalin care sunt optiunile actuale?
Cristian Postolache: In ultimii 30 de ani se folosesc implantele foldabile care se pot introduce in interiorul ochiului. S-a pornit de la implante care se introduceau prin incizii de 3,75 mm, ulterior implantele au evoluat, au devenit mai subtiri si performantele optice imbunatatite si au putut fi introduse prin incizii de 3.2 mm, apoi 2.75, apoi 2.2 mm. Ultimele modele lansate pe piata pot fi introduse prin incizii de 1.2 mm, tehnica rapid preluata si implementata de clinica noastra incepând cu anul 2013. Acum 2 ani, la Congresul National de Oftalmologie, am fost invitat sa operez in direct, in fata a 300 de medici oftalmologi din România, prezentând aceasta tehnica noua de introducere a unui cristalin foldabil prin aceasta incizie foarte mica de 1.2 mm. De asemenea, in Clinica Gauss implantam cristaline multifocale care asigura o vedere clara atât la aproape, cât si la distanta, oferind independenta fata de ochelari.
R: Care sunt obiectivele clinicii dvs. in urmatoarea perioada?
Oana Chelaru Postolache: Sa ne specializam continuu si sa perfectionam tehnologiile deja achizitionate, sa pastram interesul si sa introducem noile tehnici ce vor aparea astfel incât sa contribuim la cresterea nivelului de sanatate al populatiei.
R: Care sunt avantajele pe care le ofera chirurgia cataractei prin microincizie?
Oana Chelaru Postolache: Avantajele constau intr-o cicatrizare mai rapida a plagii, impact mai redus asupra tesuturilor, reducerea astigmatismului postoperator si recuperare vizuala mai rapida cu performante vizuale crescute.
R: Cum sunt rezolvate in clinica dvs. celelalte patologii oculare potential cauzatoare de orbire?
Cristian Postolache: Clinica noastra a investit mult in achizitionarea celor mai noi tehnologii de diagnostic si tratament al degenerescentei maculare legate de vârsta, retinopatiei diabetice si glaucomului. In ultimii 2 ani am facut specializari in strainatate in microchirurgia retiniana. Astfel am reusit sa rezolv cu succes cazuri grave de dezlipire de retina. Acum, la fel ca si chirurgia cataractei, chirurgia retiniana se realizeaza prin incizii foarte mici care permit efectuarea operatiei in ambulatoriu, pacientul plecând acasa in aceeasi zi. Cu ajutorul diferitelor tipuri de laser tratam retinopatia diabetica, fiind cunoscut faptul ca numarul pacientilor diabetici este in crestere.