27 decembrie 2024

Teatrul invită publicul la dialog în debut de stagiune / ”Casting” pentru rolul de spectator activ

Teatrul Municipal ”Bacovia” propune un început de stagiune alfel și oferă șansa publicului său să iasă din zona de spectator (pasiv) și să fie participant activ la crearea poveștii unui spectacol. Teatrul este o artă vie iar procesul realizării unei noii producții este o căutare continuă, nu doar a unor sensuri noi sau poate a unor noi adevăruri, ci și o căutare pentru cel mai bun scenariu, cea mai bună viziune regizorală, cea mai bună scenografie, cea mai bună ilustrație muzicală și chiar cel mai potrivit actor pentru rol. Dar este, ca orice artă, și o creație subiectivă. Și atunci, viziunea dramaturgului poate să nu se suprapună mereu cu punctul de vedere al regizorului, regizorul și actorul pot de multe ori să nu fie ”on the same page”, așa cum spectatorul poate vedea întreaga poveste din cu totul alt unghi.

Astfel că duminică, 8 septembrie, la început de stagiune, Teatrul Municipal ”Bacovia” dă puțin la o parte cortina grea de catifea roșie care adăpostește culisele conceperii spectacolului ”Iulia, biata de ea”, de Gabriel Sandu, și te invită la dialog. După repetiția cu public, de la ora 19.00, participanții la eveniment vor putea intra în dialog cu membrii echipei spectacolului, își pot spune punctul de vedere despre text, regie, scenografie, interpretare, despre temele propuse de această nouă producție aflată în formula de ”work in progress”.



În concluzie, avem un text câștigător al Marelui Premiu la Concursul de Dramaturgie – Monodramă, din cadrul Bacău Fest Monodrame 2018 – ”Iulia, biata de ea”, o nouă actriță în distribuție, Bianca Babașa, care își face cu acest spectacol debutul pe scena băcăuană, ca actor angajat al Teatrului Municipal ”Bacovia”, o reprezentantă a noului val de regizori români, Irina Crăiță Mândră, originară din Bacău, un scenograf care a făcut deja din ”Amphitrion”-ul băcăuan un spectacol memorabil din punct de vedere vizual și căutăm acum doritori pentru ”rolul” de spectatori activi, cei care oferă feedback, care, așa cum teatrul pune o oglindă în fața societății. aleg să pună și ei o oglindă în fața teatrului. Vrem să vedem cum ne vedeți. De dragul teatrului, de dragul dialogului, de dragul dezbaterii. Are creatorul contemporan o responsabilitate față de societatea în care trăiește? Dar societatea are vreo responsabilitate față de teatru?

Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile la Sala Studio Experiment “Petru Valter”. Sunt așteptați elevi cu vârste peste 16 ani, profesori, scriitori, artiști dar și toți ceilalți spectatori iubitori de teatru și de un dialog al ideilor. Îți asumi rolul pe care îl poți avea în teatrul comunității tale? Accepți rolul sau îl refuzi?

Regizoarea Irina Crăiță Mândră, despre ”Iulia, biata de ea”

”Spectacolul aduce în prim plan un eveniment foarte puternic din viața personajului Iulia, care este povestit și filtrat printr-o paletă complexă de stări, sentimente, senzații și ironii. M-a interesat să construiesc o poveste credibilă plasată la limita dintre real și imaginar care să emoționeze și să nască întrebări. Am urmărit să se creeze atmosfera acestei lumi interioare ”misterioase” care este chestionată și urmărită în permanență din afară, dar pe fondul căreia se conturează probleme umane și sociale extrem de actuale. Spectacolul se adresează publicului băcăuan pe care îl invităm pe acestă cale să ia contact cu dramaturgia românească contemporană, să cunoască o actriță ce debutează pe scena acestui teatru într-o monodramă și să accepte provocarea unor teme extrem de ancorate în realitate. ”Iulia, biata de ea” este un titlu care își incită spectatorii să se confrunte cu o altfel de perspectivă asupra unei experiențe umane profunde.”

Laura Huiban



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img