De la sfarsitul anului 2003, Teatrul de Animatie se confrunta cu o situatie care nu pare sa aiba o solutie imediata, daca nu vor fi luate masuri in cel mai scurt timp. Ramasi fara sediu, actorilor le vine din ce in ce mai greu sa pregateasca spectacole ce ar putea acolora” universul a sute de copii din judetul nostru.
Conducerea Teatrului de Animatie Bacau se declara total nemultumita de faptul ca de aproximativ 5 ani nu mai exista pentru ei un spatiu potrivit pentru a desfasura repetitii si pentru a pune in scena apovesti” pentru copii si nu numai. Problemele cu care se confrunta aceasta sectie a Teatrului Municipal aBacovia” nu se opresc aici, intrucat lipsa fondurilor si a unui mijloc de transport propriu ingreuneaza din ce in ce mai mult activitatea acestora si buna desfasurare a proiectelor ce risca sa ramana doar la nivelul unei simple discutii. aNe este foarte greu. Cu toate ca am obtinut foarte multe premii si diplome de-a lungul timpului si suntem apreciati pentru talentul nostru, nu avem un sediu. Suntem o echipa de actori care muncim foarte mult pentru a fi o mandrie pentru Bacau, o carte de vizita daca se poate spune asa si mi se pare absurd sa fim o institutie cu valoare artistica fara spatiu si fara identitate. Respect oamenii care m-au invatat arta papusarului si mi-e rusine ca acum nu pot face nimic pentru ei, deoarece deciziile nu stau in mana mea” a declarat Andreea Sandu, director adjunct al Teatrului de Animatie Bacau. In urma unor discutii, Primaria s-a aratat dispusa sa ofere acestor actori un loc adecvat, dar nu s-a concretizat nimic si anul 2008 i-a surprins din nou in imposibilitatea de a-si desfasura intr-un cadru potrivit repetitiile pentru piesele de teatru. aSperam ca pana in luna aprilie vom avea un raspuns din partea autoritatilor si anul acesta vom primi ceea ce meritam, deoarece la momentul actual suntem singurul teatru de papusi din Romania care nu are sediu. Am cerut si 150 000 de lei noi pentru investitiile pe care suntem obligati sa le facem, in cadrul institutiei noastre, iar la sfarsitul acestei luni credem ca aceasta suma ne va fi aprobata. Tot ce facem e din fonduri proprii si ne este foarte greu sa mai angajam oameni noi, pentru ca asa cum se stie, media de varsta a unui papusar este de 40 de ani si in consecinta, trebuie sa innoim periodic echipa de actori”, a continuat directoarea.
Diplome, premii si recunoasterea talentului
2007 a fost un an foarte bun pentru actorii Teatrului de Animatie din Bacau si chiar daca situatia nu a fost intotdeauna in favoarea lor, acestia au luat foarte multe premii la Festivalurile la care au participat, mai ales in ultimele luni. Il putem aminti pe cel organizat la Alba Iulia, de factura internationala pe tema aPovestilor pentru copii si oameni mari a Teatrului aPrichindel” unde au luat Premiul Povestii cu piesa aNeghinita” in regia lui Geo Balint si cu o scenografie semnata de Liliana si Edi Lasoc, apoi Festivalul International de Marionete aGulliver” de la Galati, unde cu aMotanul incaltat” de Charles Perrault, in regia lui Laurentiu Budau si cu o scenografie ce a primit mentiune acordata Lilianei si lui Edi Lasoc, Andreea Sandu a castigat premiul pentru management artistic. aAm ramas profund impresionata de aceasta realizare pentru ca papusari din toata tara au realizat ca suntem o entitate si pentru ca ne-au oferit prilejul de a deschide acest eveniment cu un minispectacol care a oferit actorilor nostri posibilitatea de a improviza. Acest lucru a fost luat in discutie la seminarul de incheiere, fapt care a contat foarte mult pentru noi”, a continuat Andeea Sandu. Ultima luna a anului trecut a adus de asemenea, din nou foarte multa bucurie acestei echipe de profesionisti la Festivalul International al Teatrului de Animatie organizat la Bucuresti, unde Teatrul papusarilor bacauani a luat mentiune pentru realizarea marionetelor si a cadrului scenografic pentru spectacolul aStafia familiei Canterville”, al carui regizor a fost Marius Rogojinschi si scenograf Gelu Risca.
Anul 2008 pare a fi unul promitator si, deocamdata, actorii se pregatesc pentru a pune in scena aDumbrava Minunata” de Mihail Sadoveanu, ce va avea premiera chiar de Ziua Internationala a Papusarului, pe data de 21 martie 2008. Nu in ultimul rand, directoarea ne-a declarat ca la finele acestei luni are speranta ca va primi un raspuns pozitiv pentru a participa la Festivalul Papusarului de la Banialuka, din Polonia, cu piesa aVreau sa numar stelele” de Ion Sara, in regia lui Bogdan Ulmu.Scris de Daniela Pilat