14 ianuarie 2025

Te internezi cu o boala si iesi cu zece/Cancerul Spitalelor

Inevitabile. Astfel sunt caracterizate de catre specialisti infectiile nosocomiale sau intraspitalicesti. &#8222Intri in spital cu o boala si iesi cu zece&#8221, spun pacientii. DSP face controale prin sondaj, acordand incredere sefilor de sectii. Raportarile sunt dubios de subtiri.

Infectiile intraspitalicesti apar frecvent in unitatile sanitare cu paturi, situatie pe care specialistii o considera normala. „Normalitatea&#8221 a ajuns la 12.000 de cazuri in spitalele din Romania in primele opt luni ale anului. In judetul Bacau, au fost luate in evidenta doar 122 de cazuri. „Acestea sunt cazurile raportate, dar ma indoiesc de veridicitatea cifrei, ne-a declarat dr. Marin Bustuc, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica. Am sesizat o retinere in spitale fata de raportarea infectiilor, iar noi nu le putem identifica decat prin sondaje. Un control este insa costisitor. Trebuie sa ne deplasam cu laboratorul mobil, iar mediile de cultura sunt scumpe. Asa ca totul depinde de constiinta medicului sef de sectie&#8221.



Autocontrol in sectiile de spital

Pana anul trecut, DSP era cea abilitata sa efectueze controale lunare in sectiile spitalelor. „Aveam o anumita ritmicitate, dar starneam nemultumirea medicilor din sectii, ne-a declarat dr. Eugen Dobreanu, epidemiolog in cadrul DSP. Acum, aceasta este responsabilitatea lor si a asistentilor. Probele se preleveaza in sectii si se lucreaza in laboratoarele spitalelor. Daca nu exista aceasta posibilitate, probele ajung in laboratoarele DSP&#8221. Conform statisticilor intocmite la DSP, cele mai multe cazuri de infectii intraspitalicesti au fost raportate la Spitalul Judetean de Pediatrie (67 in primul semestru). Singurele spitale care nu au raportat nici un caz sunt cele din Comanesti si Buhusi. Spitalul Comanesti are insa o experienta tragica. In urma cu 12 ani, in perioada Craciunului, sectia de nou-nascuti a fost indoliata. „A fost o infectie grava, soldata cu mai multe decese, a mai spus dr. Dobreanu. S-a descoperit un stafilococ localizat sub linoleumul desfacut&#8221.

Stafilococul auriu iubeste spitalele

DSP nu instiinteaza Ministerul Sanatatii decat atunci cand apare un focar. Sau mai bine zis cand se raporteaza un focar. Ultima evidenta de care dispune DSP este pentru lunile aprilie – iunie, dar numai din Spitalul Judetean de Urgenta, care a raportat cinci cazuri de infectie nosocomiala. Trei dintre acestea au fost in sectia de nou-nascuti, unul in cea pentru prematuri si unul la Urologie. „Cel mai des apare stafilococul auriu, care odata devenit patogen, si in conditii de spital, capata o rezistenta crescuta la antibiotice&#8221, a mai declarat dr. Dobreanu. Pentru evitarea aparitiei infectiilor, sunt obligatorii: dezinfectia zilnica, cea terminala, triajul personalului si existenta unui salon tampon.

Microbi la tot pasul in Spitalul Judetean

Riscul infectiilor intraspitalicesti pandeste la orice colt in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Bolnavii nu stau in saloane, in aproape toate sectiile paturile sunt ocupate de catre doua si chiar trei persoane, unele circuite pentru transportul pacientilor dintr-o sectie in alta nu corespund normelor sanitare, cadrele medicale si auxiliare, in special cele care se ocupa de curatenie si de ingrijirea bolnavului la pat, nu respecta cu strictete normele de igiena in spital, folosind aceeasi imbracaminte si incaltaminte atat in interiorul unitatii spitalicesti, cat si in curtea spitalului, iar vizitatorii se plimba pe culoare si in saloane ca la ei acasa. Salile de operatii si nasteri, saloanele de terapie intensiva, de pediatrie si nou-nascuti, reprezinta cele mai mari &#8222zone de risc”, iar igienizarea lor precara este una din cauzele generatoare de asemenea situatii. Cel mai mare risc de aparitie a infectiilor nosocomiale este la nivelul blocului operator, unde necesitatea igienizarii este imperativa. Probleme mari sunt si la Maternitate, care a parcurs in ultima perioada un proces amplu de modernizare, dar si in sala septica. &#8222Medicii epidemiologi ai spitalului urmaresc zilnic respectarea cu strictete a normelor de igiena si dezinfectie, ne-a declarat dr. Leonard Rosu, directorul spitalului. Nu sunt anumite masuri specifice, ci doar folosirea cu regularitate a produselor de curatenie, de la banalului detergent, pana la dezinfectante si solutii de igienizare. Periodic saloanele sunt formolizate, insa inveitabil pot sa mai apara si aceste infectii nosocomiale. Cel mai grav este atunci cand un microb cu rezistenta multipla la dezinfectante intra in tencuiala si atunci ar trebui sa distrugem intreaga cladire si mobilierul. Insa la noi nu a fost nevoie&#8221.

Scris de Doina MINCU/Roxana NEAGU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img