Nivelul de trai este in continua scadere, dar frica de penalitati ii face pe bacauani sa-si achite darile la stat
Bacauanii sunt nemultumiti de nivelul ridicat al taxelor si impozitelor pe care trebuie sa le achite. Mai mult, ei considera ca serviciile primite in schimb sunt cu mult sub valoarea darilor percepute. Cu toate acestea, teama de penalitati i-a transformat in cetateni model, platile efectuate la bugetul local depasind previziunile municipalitatii.
„In primele trei luni ale anului 2012, probabil si pentru a beneficia de reducerea de 10 la suta, bacauanii au achitat la bugetul local circa 31 de milioane de lei, cu doua milioane de lei mai mult decât anul trecut”, a explicat Ionut Tomescu, purtator de cuvânt al Primariei Bacau. De altfel, de ani buni incoace, in primele trei luni ale anului se aduna cei mai multi bani la bugetul local.
Fie pentru a beneficia de reducere, fie pentru a scapa de datorii inca de la inceput, bacauanii se inghesuiesc la ghisee si achita (chiar daca din economii si cu sacrificii) darile la buget.
Statistic vorbind, daca in martie 2009, in primele trei luni s-au adunat 9 milioane de lei, in martie 2010 s-au colectat in acelasi interval 12 milioane de lei, iar anul trecut circa 29 de milioane de lei.
Cresc taxele anul viitor?
Potrivit unui document suspus dezbaterii publice de Ministerul Finantelor, anul viitor taxele si impozitele ar putea fi majorate cu 16 la suta. Astfel, daca in ultimii trei ani, cuantul birurilor a ramas acelasi, din 2013 am putea sa platim mai mult pentru terenuri, case si masini, dar si sa achitam taxe majorate pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor. „Valoarea impozitelor si taxelor locale se va actualiza cu rata inflatiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16.5 la suta pentru anii 2010-2012”, se arata in textul de lege. Prin cresterea taxelor, veniturile bugetelor locale vor depasi 890 de milioane de lei.
Oficialii din Primaria Bacau nu au dorit sa comenteze pe marginea acestui document, declarând doar ca asteapta sa fie publicat in Monitorul Oficial pentru a se clarifica asupra lui.
Andreea Gavrila
Ce primim de acesti bani?
Bacauanii sustin ca taxele si impozitele sunt prea mari pentru serviciile primite in schimb. "Sunt cam marisoare pentru puterea de cumparare a bacauanilor", este de parere Ion Leonte. "Serviciile sunt foarte slabe, ma refer la strazi, spatii verzi, apa. Chiar si asa sunt la zi cu taxele. Poate altcineva o sa faca taxe mai mici, sau daca ramân astea, sa fie serviciile competitive vizavi de serviciile pe care primim".
Incasari la buget in primele trei luni ale anului
2009: 9 milioane
2010: 12 milioane
2011: 29 milioane
2012: 31 milioane
Salarii mici, doar pentru taxe si facturi
Bugetul unei gospodarii din Regiunea Nord-Est se imparte intre cheltuielile pe alimente si plata facturilor si serviciilor. Potrivit statisticilor de anul trecut, din venitul total mediu lunar pe persoana care a fost in 2011 de 709 lei, o mare parte se duce pe achitarea darilor si plata facturilor.
In bani, paleta de cheltuieli se prezinta astfel: facturile la energia electrica sunt in medie de 65 de lei, serviciile de telefonie ne scot din buzunar 53 de lei, facturile la gaze naturale sunt in medie de 31 de lei, iar cele de apa, canal si salubritate sunt de 30 de lei. Serviciile de transport ne costa 27 de lei, abonamentele radio-tv – 23 de lei, iar serviciile de sanatate 20 de lei.