Cuplurile din municipiul Bacău care vor să-și oficieze relația trebuie să știe că taxa de căsătorie variază între 0 și 1.000 de lei. Mai exact, dacă vă căsătoriți în cursul săptămânii, în timpul programului de lucru, nu trebuie să plătești nicio taxă. Dacă alegeți să vă oficiați relația în weekend, începând cu ziua de vineri (după ora 14.00), sâmbătă și duminică, se percepe o taxă de 100 de lei. În cazul în care cuplurile doresc să facă cununia civilă și cununia religioasă în același loc, la biserică, deplasarea ofițerului de stare civilă se taxează cu 500 de lei. Dacă proaspeții însurăței aleg să facă nunta la cort sau în alt loc, pot solicita prezența ofițerului de stare civilă în locația respectivă după ce plătesc o taxă de 1.000 lei. Solicitanții trebuie să achite sumele amintite, după caz, la Direcția de Impozite și Taxe Locale.
Printre cuplurile care și-au legalizat săptămâna aceasta relația în fața ofițerului de stare civilă s-au numărat Aida și Cătălin Tanasachi. Ambii sunt profesori, iar povestea lor de dragoste a început în urmă cu opt ani, când s-au cunoscut la locul de muncă. Cei doi au ales să-și unească destinele de Ziua Statelor Unite ale Americii. Luna de miere o vor petrece la mare, după ce vor afla rezultatele finale ale elevilor care au dat examenul de bacalaureat.
Unde se încheie căsătoria
Căsătoria se încheie de către ofițerul de stare civilă, de regulă, la sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, al primăriei în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa unul dintre viitorii soţi sau, după caz, la un sediu destinat acestui scop, stabilit de primarul unităţii administrativ-teritoriale respective. Căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani.Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau după caz a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. Declaraţia de căsătorie se face personal de către viitorii soţi, în scris, la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria locului de domiciliu ori de reşedinţă al unuia dintre ei şi se publică în ziua în care a fost primită, prin afişare, în extras, în condiţiile legii.
Documente necesare pentru căsătorie
– declaraţia de căsătorie
– documentul care face dovada identităţii, în original şi în copie
– certificatul de naştere, în original şi în copie
– certificatul medical privind starea sănătăţii, întocmit pe formular tip, care trebuie să poarte numărul de înregistrare, data certă, sigiliul/ştampila unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului; certificatele medicale sunt valabile 14 zile de la data emiterii şi trebuie să cuprindă menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători; certificatele medicale emise de instituţii medicale în străinătate pentru uzul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României trebuie să conţină toate rubricile şi să fie însoţite de traducerea în limba română legalizată, cu apostilă sau
supralegalizare, după caz
– documente, în original şi în copii, traduse şi legalizate ori certificate de ofiţerul de stare civilă, din care să rezulte desfacerea căsătoriei anterioare, dacă este cazul.
Programul de lucru al Stării Civile Bacău este luni, marți, joi între orele 08.30 – 16.30, miercuri 08.30 – 18.30, iar vineri între 08.30 – 14.00. Sâmbăta și duminica, oficierile de căsătorii se fac după programări. Informații suplimentare pot fi oferite apelând numărul de telefon 0234/512.242.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.