Din aceasta luna, o noua taxa va apasa pe bugetele firmelor. Intrata in vigoare de la 1 ianuarie, controversata „taxa pe stâlp”, denumita oficial impozit pe constructii, este de 1,5 la suta din valoarea constructiilor. Se va plati acest impozit atât pentru statia de tramvai, cât si pentru parcarile firmelor din curte, rampele de încarcare-descarcare, cosurile de fum si turnurile de racire etc.
Jumatate din taxa va trebui achitata pâna pe 25 mai, iar pe 25 septembrie, diferenta. Obligatia o au persoanele juridice române. Exceptie fac institutiile publice, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiile, fundatiile si celelalte persoane juridice fara scop patrimonial, dar si persoanele juridice straine, utilizatorul, în cazul operatiunilor de leasing financiar si locatorul, în cazul operatiunilor de leasing operational.
Cine si pentru ce plateste?
Potrivit HG nr. 2139/2004 cu completarile ulterioare, se va percepe impozit pe constructiile din agricultura, cum ar fi cladirile agrozootehnice, constructiile agricole usoare – baraci, magazii, soproane, cabane, silozurile pentru furaje, pentru depozitarea si conservarea cerealelor etc. Se mai plateste impozit si pentru sere, solarii, rasadnite si ciupercarii, fie din zidarie, beton, metal sau lemn si sticla, fie ca sunt constructii usoare din lemn si folie din mase plastice, dar si pentru helestee, iazuri, bazine, ecluze si ascensoare, baraje, jgheaburi pentru piscicultura si pe alte constructii. Lista continua cu depozitele frigorifice pentru alimente, ghetariile, platformele pentru depozitare si activitati comerciale, tancuri, rezervoare, bidoane si butoaie pentru depozitarea bauturilor, rampele de încarcare, constructiile usoare pentru afaceri, comert, depozitare. Mai sunt incluse si camerele de tezaur pentru depozitarea valorilor si datelor.
Nu scapa nici ecartamentele tramvaielor, statiile de calatori, peroanele, trecerile la nivel, dar si constructiile speciale din domeniile feroviare. În plus, firmele care au amenajate parcari, alei betonate, pavate datoreaza impozitul respectiv statului. Firmele desfiintate în cursul anului platesc impozitul pe constructii pâna la data încheierii perioadei în care acestea au existat. In schimb, firmele nou înfiintate datoreaza impozitul pe constructii începând cu anul fiscal urmator. Impozitul se achita la directiile de taxe si impozite locale. Persoanele fizice nu platesc acest impozit. Oamenii de afaceri cred ca e o taxa in plus pe lânga cele deja existente.
„E o aberatie. Inteleg sa fie taxate constructiile. Si eu am o parcare la pensiunea pe care o detin. Mi se pare aiurea sa platesc impozit si pe ea. Cu parcarea respectiva reusesc sa atrag clientii. Nu ofer serviciul in schimbul unei taxe. As fi inteles sa achit impozit, daca m-as fi folosit de terenul public. Unde mai pui ca eu deja am achitat tot soiul de taxe pentru a amenaja parcarea.” Marin Mironeasa, om de afaceri si presedintele industriasilor bacauani afiliati la UGIR 1903
Impozitul este deductibil fiscal. Chiar si asa, ne putem astepta ca firmele care platesc aceasta taxa sa recurga la cresterea preturilor finale la bunuri si la serviciile prestate, pentru a-si mentine profitabilitatea afacerii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.