Grila pentru acest an dupa care notarii calculeaza taxele si impozitele minime pentru tranzactiile cu apartamente a fost stabilita la valori mai mari cu pâna la 40% fata de 2012, in conditiile in care in ultimii ani preturile de tranzactionare a locuintelor s-au redus constant. Valorile din grila pentru taxarea tranzactiilor reprezinta nivelul minim la care se poate incheia contractul de vânzare-cumparare.
Potrivit noii grile, pentru un apartament de doua camere confort I sporit situat la un etaj intermediar in zona Stefan cel Mare valoarea minima se situeaza la circa 60.000 euro, valabila pentru o constructie din anul 1978-1997. Anul trecut, un apartament in aceeasi zona, cu aceleasi caracteristici, avea o valoare de aproape 50.000 de euro. Totodata, un apartament cu doua camere situat pe strada Nicolae Balcescu este evaluat la circa 65.000 de euro in acest an, comparativ cu 48.000 de euro anul trecut.
”In opinia mea, noua grila nu va influenta semnificativ numarul tranzactiilor. Efectul va fi doar acela ca la bugetul de stat vor ajunge mai multi bani proveniti din aceste tranzactii imobiliare. Calcule exacte in Bacau, in functie de criterii precum zona, anul constructiei sau dotarile nu s-au facut inca. Oricum, cetateanul ar putea declara o valoare minima a apartamentului pe care il scoate la vânzare, de exemplu 35.000 euro, dar in realitate sa incaseze mai mult, de exemplu 50.000 de euro. In acest caz insa este vorba despre evaziune fiscala, iar pentru a evita astfel de situatii trebuie declarata valoarea reala de tranzactionare”, a spus Florin Popovici, presedintele Companiei Imobiliare Apollon si vicepresedinte la nivel national al UNAI.
Notarii actualizeaza o data pe an expertizele privind valoarea de circulatie a imobilelor, grila care este comunicata directiilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice. Grila urmareste o detaliere mai buna a zonarii imobiliare, pentru a se ajunge la valori cât mai aproape de realitate. In anii anteriori, datorita existentei unor zone prea mari, se putea intâmpla ca un imobil aflat spre periferie sa se afle in aceeasi zona cu imobile apropiate de zona 0 sau 1. Prin noua zonare se va ajunge la situatii mult mai apropiate de valorile reale din piata.