Executivul Primăriei Bacău, în frunte cu primarul Cosmin Necula, s-a întâlnit joi, 13 decembrie, cu reprezentanții asociațiilor de proprietari din municipiu, dar și cu alți cetățeni, unii reprezentanți ai unor societăți comerciale, pentru a analiza un proiect de ajustare a taxei de salubritate aferentă anului 2019. O hotărâre a Consiliului Local Bacău din decembrie 2010, respectiv HCL nr. 426/2010, obligă municipalitatea să actualizeze valoarea taxei de salubrizare la 10,20 lei/persoană/lună, pentru anul 2019. Aducerea la zi a taxei de salubritate se realizează având în considerare Planul anual de evoluție a tarifelor și taxelor aferent proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Bacău”.
Timp de circa două ore, mulți dintre participanți și-au expus punctele de vedere asupra noului proiect și, cu mici excepții, toți s-au pronunțat împotriva nivelului preconizat al taxei. Vorbitorii au făcut însă referire și la calitatea serviciilor de salubrizare, care lasă mult de dorit, și au acuzat operatorul de salubritate că nu-și face treaba cum trebuie.
„Am fi de acord cu un anume nivel de majorare a taxei, a opinat un alt vorbitor, dar să se vadă și calitatea serviciilor oferite”. Mulți au acuzat că orașul este murdar, neîngrijit, iar grija primăriei față de urbe nu prea se vede.
Primarul Cosmin Necula a explicat că efectul actualizării taxei vine de la o hotărâre de Consiliu Local (CL) din anul 2010, în care s-a stabilit un plan anual de tarifare în acest sens. Necula a adăugat că în condițiile noi de colectare selectivă a deșeurilor, impuse de Uniunea Europeană, costul serviciilor de salubrizare este mai mare, iar acesta trebuie asumat de toată lumea. Edilul șef a recunoscut că în situația dată rolul Primăriei seamănă cu cel de perceptor de taxe, care sunt ulterior virate către operatorul de salubrizare.
Dezbaterea a fost una agitată, însă lucrurile s-au mai calmat la final când, pentru lipsa operatorului de salubritate de la confruntarea cu cetățenii, s-a propus ca pe 20 decembrie să se organizeze o nouă dezbatere la care să fie invitată și firma Soma. „Rolul acestor dezbateri publice, așa cum a stabilit și legiuitorul, este să discutăm proiectele care vor fi supuse aprobării Consiliului Local. Unul dintre aceste proiecte este acum cel care vizează stabilirea taxei de salubritate în municipiul Bacău pentru anul 2019. Eu, personal, nu vin să impun majorarea, ci voi transmite CL concluzia desprinsă din dezbaterea publică. Iar CL va hotărî cum vor sta lucrurile la final”, a declarat primarul Bacăului.
Majorare sau actualizare?
Creșterea valorii taxei de salubrizare pare mare, însă aceasta trebuia realizată gradual încă din 2008, după cum s-a angajat fosta administrație să o facă. Planul de evoluție a tarifelor, aprobat prin hotărâre de consiliu local, în 2010, acum 8 ani, este parte integrantă din «Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Bacău», valabil pentru toate unitățile administrativ-teritoriale din județ prinse în proiect.
Practic, este vorba despre o actualizare la valori ce trebuiau respectate încă din 2010. Fosta administrație a Bacăului a ignorat acest plan tarifar, deși a aprobat o hotărâre în acest sens. Pe de altă parte, autoritățile susțin că această creștere de tarife este necesară deoarece se înregistrează costuri mai mari. Municipalitatea băcăuană a operat Celula 1 de la Groapa de gunoi cu un tarif la depunerea de deșeuri de 24 lei/tonă, aprobat la acel moment de Consiliul Local, în timp ce Eco Sud operează, acum, cu un tarif rezultat din licitație de 53 lei/tonă, mai mult decât dublu.
Celula 1 trebuia închisă de mult, însă s-a „tras” practic de ea pentru a se evita o criză mai mare a gunoiului, iar acum tot județul depozitează în Celula 2, care este un obiectiv edificat cu fonduri europene prin proiectul SMID de care vorbeam mai devreme. Proiectul, așa cum reiese din hotărârea de consiliu din 2010, are planul lui tarifar și circuitele financiare aferente, prin intermediul ADIS, așa încât Bacăul, ca parte in proiect, e obligat să respecte aceste realități. (R.B.)
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.