* masura este valabila pentru locuitorii de la blocurile turn care nu isi desfiinteaza toboganele de gunoi
Locuitorii de la blocurile turn care nu isi inchid toboganele de gunoi pâna la 1 martie vor plati o taxa dubla de salubritate fata de restul populatiei orasului. Cu alte cuvinte, 288 de lei/apartament/an, fata de 144 lei/apartament/an. Aceasta este decizia care a fost aprobata de majoritatea consilierilor locali, la sedinta lor de vinerea trecuta. In aceasta situatie se afla 24 de blocuri turn, cu peste o mie de familii.
Initiatorul hotarârii, consilierul local cu atributii de viceprimar, Iulian Stoican, a motivat ca in ghenele de gunoi de la blocurile cu tobogane se face curatenie foarte greu, ca este mizerie mare si nu se respecta normele de igiena urbana, drept pentru care Primaria primeste amenzi de la Mediu. Propunerea a stârnit insa discutii aprinse.
Consilierul Cristi Manolache (UNPR), unul dintre cei doi-trei consilieri care mai fac opozitie la deciziile luate in cadrul Primariei, a atras atentia ca dublarea taxei este o masura discriminatorie si a cerut anularea deciziei. „Sunt oameni care au investit in acele tobogane si sunt schimbate integral. Sunt presedinti de asociatii responsabili, care au grija sa nu fie mizerie la ghene. M-am implicat in aceasta problema, am vorbit cu oamenii si multi dintre ei sunt nemultumiti de aceasta dublare a taxei de salubritate. Am adunat si semnaturi in acest sens”, a spus Manolache.
Colegul sau de partid, Gheorghe Huluta, spune ca dublarea taxei a plecat de la un referat primit la Primarie de la firma de salubritate, in care reprezentantii firmei explica faptul ca la ghenele mentionate e mai greu de facut curatenie, pe o cheltuiala mai mare, si de aici nevoia de bani. „Ce rezolvati daca dublati taxa, iar toboganul nu se desfiinteaza?”, a intrebat Huluta, care de asemenea a cerut anularea deciziei.
La sedinta au participat si doi sefi de asociatii de proprietari vizati de dublare, care si-au expus punctul de vedere. „Am investit 30 de milioane de lei vechi in inlocuirea toboganului. Oricum, firma de salubritate trece cam rar pe la noi si nu se ridica selectiv gunoiul, asa cum au pretentia autoritatile.
In bloc avem sase persoane invalide, care nu ar putea duce gunoiul la ghena daca s-ar desfiinta toboganul. Va rugam sa veniti la fata locului ca sa vedeti cum stau lucrurile in realitate”, a spus unul dintre presedintii de asociatii. Unii consilieri au chicotit pe seama celor care au cerut dublarea taxei: „ei stau la vile si nu au cum sa stie de problemele oamenilor”. Dar cu toate acestea, aceiasi consilieri au votat pentru adoptarea hotarârii, care a trecut cu 17 voturi pentru (PNL si PSD, aflate intotdeauna in acord) si sase impotriva (UNPR si PPDD).
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.