Deși suma alocată pentru biletele de tratament balnear subvenționat, acordate pensionarilor, asiguraților în sistemul public de pensii și persoanelor care se încadrează în prevederile unor legi cu caracter special, a fost majorată de la 229 milioane lei, cât a fost în 2022, la 300 milioane lei, numărul beneficiarilor nu va fi mai mare. Și aceasta deoarece tariful biletului a crescut considerabil.
Astfel, pentru anul acesta, prețul unui bilet la un hotel de 3 stele, aflat într-o stațiune unde baza de tratament aparține SC TBRCM SA a Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a urcat de la 2.027 lei la 2.652 lei. Tariful unui bilet într-un hotel de două stele într-o stațiune din aceeași rețea de tratament a fost majorat de la 1.933 lei la 2.524 lei.
Cât privește tarifele pentru stațiunile unde baza de tratament aparține unor firme private, precizăm că încă nu au fost negociate, dar, mai mult ca sigur, ca și în anii anteriori, se vor situa în jurul celor practicate de SC TBRCM (Tratament Balnear și Recuperarea Capacității de Muncă) SA. Prin urmare, suma de 300 milioane lei va ajunge tot pentru aproximativ 120.000 bilete, adică tot atâtea câte au fost rezervate anul trecut. SC TBRCM SA va avea alocate pentru anul în curs 60.420 bilete (stațiunile 1 Mai, Amara, Bala, Bizușa, Buziaș, Covasna, Geoagiu, Lacu Sărat, Moneasa, Nicolina, Olănești, Pucioasa și Sarata Monteoru), astfel că aproximativ tot atâtea vor fi și în stațiunile unde au bază de tratament firme private.
Dar, deocamdată, Casa Județeană de Pensii (CJP) Bacău nu a primit niciun bilet (anul trecut a sosit prima serie-doar în stațunile CNPP-, la începutul lunii martie). Cât despre biletele în stațiunile private, va dura și mai mult până ce vor ajunge la beneficiari, deoarece CNPP nu a finalizat negocierile cu firmele respective. Este cert, însă, că și anul acesta biletele vor fi împărțite pe 19 serii, durata unui sejur fiind de 16 zile (2 sunt rezervate pentru transport), cu un tratament balnear de 12 zile.
Și criteriile de acordare au rămas neschimbate, în funcție de acestea, fiecare solicitant fiind notat cu un anumit număr de puncte. Pensionarii și asigurații care au cele mai mici venituri, au gradul I de invaliditate și nu au beneficiat în ultimii doi ani de un bilet vor obține cel mai mare punctaj, astfel că vor avea prioritate. De asemenea, și modul de calcul al contribuției individuale este același ca în anii anteriori. Astfel, pensionarii vor contribui cu 50 la sută din cuantumul total brut al drepturilor de pensie.
Asigurații ale căror venituri salariale brute sunt mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu brut pe economie (6.789 lei) vor suporta 50 la sută din prețul biletului de tratament. Cei ale căror venituri salariale brute trec de câștigul salarial mediu brut pe țară vor plăti integral biletul. Șomerii vor contribui cu 50 la sută din indemnizația de șomaj, iar personalul didactic și didactic auxiliar, indiferent de venituri, va suporta 50 la sută din prețul biletului.
Tot neschimbat a rămas și faptul că maximum 15 la sută din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum și persoanelor care au fost victimele unui accident de muncă sau suferă de o boală profesională. Să mai notăm că persoanele care doresc un bilet vor depune cererea cu minimum 30 zile înainte de perioada în care optează să meargă la tratament.