Primăria Bacău a preluat administrarea cimitirelor ce aparțin domeniului public al municipiului Bacău. Este vorba despre Cimitirul Central, Cimitirul Nou – Sarata I, Cimitirul Șerbănești, Cimitirul Gherăiești, Cimitirul CFR și Cimitirul Eroilor.
În ultima ședință a Consiliu Local au fost aprobate tarifele practicate în cimitirele orașului. Băcăuanii interesați să cumpere sau să concesioneze un loc de veci pentru 7 sau 25 de ani, trebuie să știe că în conformitate cu Regulamentul de organizare, administrare și funcționare a cimitirelor umane din municipiul Bacău, pentru efectuarea serviciilor de înhumare, titularul de loc trebuie să se prezinte la sediul Administrației Cimitirelor cu buletinul de identitate, act sau chitanță c/v concesiune loc, certificat de deces (copie) și adeverință de înhumare.
În cazul decesului titularului de loc se prezintă ruda cea mai apropiată a decedatului cu actele menționate mai sus. Un aspect important ce ține de curățenia în cimitire este taxa de întreținere. Suma stabilită de Consiliul Local pentru anul 2018 este de 30 lei. Persoanele care doresc să achite taxa de întreținere anuală se pot prezenta la ghișeu cu ultima chitanță și codul numeric personal (CNP). În cazul în care nu s-a achitat niciodată taxa de întreținere, este obligatorie chitanța sau actul de concesionare a locului.
Și moartea are un preț
Până să ajungem la taxa de întreținere, cheltuielile unei înmormântări încep de la identificarea locului de înhumare pentru care se achită suma de 20 de lei. Sumele cresc din momentul în care ajungeți la groapă. Pentru înhumarea celui decedat, cu ceea ce presupune săparea gropii și amenajarea mormântului după înhumare se percepe o taxă de 200 lei.
La această sumă se mai adaugă o taxă de 70 lei/zi dacă doriți să țineți persoana decedată la capelă. Transportul decedatului de la capelă la locul de înhumare costă 100 lei, iar dacă aveți o altă persoană îngropată în același loc, pentru strângerea osemintelor la cerere se percepe o taxă de 150 lei.
În cazul în care doriți ca peste sicriu să fie construit un pod de lemn sau plăci de beton (cu materialul clientului) trebuie să mai achitați 150 lei, sumă în care este inclus și transportul pământului în exces.
În cazul în care ați moștenit locul de veci și aveți nevoie de o adeverință pentru succesiune notarială și înregistrarea certificatului de moștenitor trebuie să plătiți 20 lei. Dacă vreți să construiți un cavou, o bordură sau un gard ornamental trebuie să achitați o taxă de acces la utilități pentru constructor în valoare de 20 lei/zi, iar pentru mijloacele auto ale prestatorilor de servicii se percepe o taxă de 15 lei/zi.
Taxele pentru serviciile prestate în cimitirele băcăuane pot fi consultate pe adresa https://municipiulbacau.ro/wp-content/uploads/2018/06/05.proiect-regulament-cimitire-1.pdf.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.