19 ianuarie 2025

Taranii iau cu asalt sediul APIA

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) se afla in plina campanie de primire a cererilor pentru subventia acordata de Guvern crescatorilor de bovine. Gospodarii bacauani au mai putin de o luna la dispozitie pentru a intocmi si depune dosarul. Anul trecut, cei declarati eligibili au primit aproape 87 de euro pentru fiecare animal.

Holurile si birourile APIA Bacau s-au aglomerat din nou, iar salariatii agentiei, asaltati de potentialii beneficiari, sunt nevoiti sa verifice sute de documente pe zi. Motivul? E vârful perioadei in care se depun cererile pentru sprijinul financiar acordat de stat crescatorilor de vaci din zonele defavorizate. Pentru ca dosarul sa fie acceptat, titularul trebuie sa aiba toate documentele prevazuta de lege. Mai exact, sa demonstreze ca este proprietar, ca are intre 2 si 15 vaci care au implinit 17 luni, sa nu vânda animalele pâna pe 21 martie 2013 si sa fie inregistrat cu cote de lapte pentru vânzari directe. „Primim, la ora actuala, cereri pentru vaca de lapte din zona defavorizata, a declarat Ioan Melinte, directorul APIA Bacau. Pâna acum am primit 375 de cereri pentru 1.284 animale si vom continua sa primim si in septembrie. Vreau sa fac un apel catre toti fermierii si sa le sugerez sa vina din timp, sa nu lase pentru ultimele zile pentru ca s-ar putea sa nu mai reuseasca sa-si depuna dosarul.”



Pentru intretinere, opt milioane conteaza!

Suma maxima acordata pentru un animal este de 250 de euro, dar nu a depasit niciodata 100 de euro. In 2011, de exemplu, a fost de 86,37 de euro pentru fiecare animal detinut de solicitant. Pentru micii proprietari, cele câteva milioane de lei pe care le primesc pentru fiecare vaca de lapte inseamna foarte mult, mai ales ca a fost seceta si se tem ca nu vor avea cu sa-si hraneasca vitele, la iarna. „Pentru noi, cei de la tara, e un an greu, iar suma asta e importanta, afirma Danut Busuioc din Bratila-Helegiu, care tocmai a trecut de verificarea actelor. Cât de putin ne-ar da, tot inseamna un pas inainte. Am doua vaci si am primit 860 de lei pentru 2011, adica peste opt milioane de lei vechi. Pentru intretinere, la seceta asta, conteaza! Cumparam strânsura si nutreturi, ne ajuta! Am incercat cu Masura 141 si nu a mers!” Cuantumul primei se va stabili numai dupa centralizarea tuturor datelor prin impartirea sumei totale la numarul animalelor declarate eligibile. Valoarea totala a acestui sprijin, finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), este de 30 de milioane de euro.

„Eu sunt producator mic, mic!”

Din cauza ca numarul cererilor e tot mai mare, subventia pe animal devine tot mai mica. Mult, putin, oamenii sunt bucurosi daca dosarul e acceptat. Suparati sunt doar crescatorii de vaci care nu au acces la aceasta masura de sprijin. „Am opt vaci cu lapte, dar pâna anul acesta nu am luat subventie, marturiseste Toader Badarau, fermier din Cârligi-Filipesti, care pare destul de sceptic. Eu am certificat de producator, vând lapte la Piata Centrala, am autorizatie, dar nu am luat niciodata prima pentru cota de lapte. Spune ca se da numai pentru zonele defavorizate!” Isi scoate toate actele din sacosa si le verifica inca o data inainte de a se aseza la rând. Pâna acum nu a incercat sa obtina subventie, dar recolta proasta din acest an si lipsurile l-au adus la APIA. „Eu sunt producator mic, mic si e un an greu! In 2011, am facut 10 tone de graunte, ca am 20 de hectare de pamânt, pot va arat certificatul, iar anul acesta nu stiu daca fac 3-4 tone de graunte la hectar”, spune Toader Badarau si de amaraciune ii tremura glasul. Asadar, crescatorii de animale din zonele defavorizate pot depune cereri la APIA Bacau pâna pe 21 septembrie. Preferabil ar fi sa nu vina chiar in ultima zi, a insistat Ioan Melinte. Exista riscul ca din cauza aglomeratiei sa nu reusesca sa depuna dosarul. De asemenea, in cazul in care le lipseste un document, nu vor avea timp sa-l obtina si sa-l aduca la APIA pâna la inchiderea aplicatiei.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img