27 octombrie 2024
ActualitateTaranii din zonele defavorizate sunt muritori de foame: Satenii reclama birocratia mare...

Taranii din zonele defavorizate sunt muritori de foame: Satenii reclama birocratia mare in obtinerea banilor europeni

Aproape toate comunele din judetul Bacau sunt cuprinse in zone devaforizate de clima si altitudine. Pe langa platile directe pentru fiecare hectar de teren cultivat, producatorii agricoli mai pot obtine cateva sute de euro in plus. Cei mai multi agricultori nu au incredere in banii promisi de europeni.

Satenii din 15 comune bacauane au posibilitatea sa obtina mai multi bani pentru terenul cultivat pentru simplul motiv ca localitatile de domiciliu sunt incluse in Zona Defavorizata de conditii naturale specifice. Este vorba de Cleja, Colonesti, Corbasca, Dealu Morii, Gaiceana, Gioseni, Glavanesti, Gura Vaii, Helegiu, Livezi, Motoseni, Orbeni, Plopana, Rachitoasa si Stanisesti. aPotrivit legii, producatorii din aceste zone, pe langa platile directe la hectar, mai pot primi inca 60 de euro pentru fiecare hectar de teren cultivat, precizeaza Ghita Burlui, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvorlare Rurala (DADR) Bacau. Daca au in administrare 50 de hectare pot primi intr-un an pana la 15.000 euro”.a Pe langa acestea,a alte 16 comune din judet sunt inregistrate ca zone montane defavorizate, locuitorii de aici avand posibilitatea sa obtina alti bani europeni, daca isi dau interesul. aIn aceasta categorie se incadreaza comunele Agas, Asau, Balcani, Berzunti, Brusturoasa, Comanesti, Darmanesti, Dofteana, Ghimes-Faget, Manastirea Casin, Oituz, Palanca, Slanic Moldova, Solont, Tirgu Ocna si Zemes care sunt situate la o altitudine de peste 400 metri. Producatorii agricoli din zonele respective primesc cate 50 de euro in plus pentru fiecare hectar de teren cultivat”, sustine directorul Burlui.



Oamenii sunt reticenti

Desi au posibilitatea sa obtina fonduri nerambursabile consistente, producatorii agricoli nu au increderea ca beneficia de bani atat de usor. „Oamenii sunt reticenti, ne spune primarul din Zemes, Ionut Selaru. Ei nu cred ca pot obtine bani atat de usor. Pe de alta parte, aici in zona nu sunt terenuri mai mari de un hectar. Localnicii au doar gradinile de pe langa case si eventual ceva pasuni si paduri. Dar nu suprafete intinse”. Nici taranii din comuna Colonesti, cunoscuta pentru saracia sa, nu se dau in vant dupa banii europeni. „Noi stim despre aceste fonduri si i-am informat si pe localnici. Chiar saptamana aceasta avem o noua intalnire cu specialistii de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura. Este insa foarte multa birocratie, iar satenii nu prea stiu ce au de facut. E multa alergatura si se cer tot felul de acte”, declara Valentin Mirzac, primarul din Colonesti. Pentru a venit in sprijinul producatorilor agricoli, APIA a infiintat mai multe centre teritoriale, astfel incat taranii sa nu se deplaseze tocmai in Bacau, la sediul central. „In ce priveste informarea cetatenilor despre obtinerea fondurilor nerambursabile, noi am avut la fiecare inceput de an o campanie. Chiar saptamana aceasta, specialistii de la APIA se vor deplasa prin comune unde se vor intalni cu localnicii. Astfel, toate problemele legate de accesarea fondurilor speram sa-si gaseasca rezolvare”, ne-a declarat si Ioan Melinte, directorul APIA Bacau.

Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img