1 ianuarie 2025

Țara te vrea muncitor

De ani buni tot auzim despre reconversia profesională ca măsură alternativă pentru șomeri. Dacă e să ne ducem la dicționar aflăm că reconversia profesională înseamnă schimbarea profesiei, a activității din cauza unor condiții economice noi, a unor restructurări etc.

Cu alte cuvinte, dacă ai ajuns în situația de a fi șomer, de bine, de rău, statul îți întinde o mână de ajutor și îți pune la dispoziție o serie de cursuri de formare profesională. Iar cei care nu își găsesc un loc de muncă și încasează acel mic suport financiar de la stat, sunt obligați să se reorienteze profesional dacă nu vor să piardă șomajul.



Cunosc mulți oameni care disperați că nu au reușit să-și găsească un loc de muncă pe măsura pregătirii profesionale s-au îndreptat către aceste cursuri de formare profesională organizate de Agenția de Formare Profesională Bacău.

Cei mai mulți, după cum aminteam, s-au înscris la aceste cursuri în disperare de cauză sperând la angajare imediat după finalizarea pregătirii. Alții s-au înscris doar ca să facă dovada la AJOFM că sunt dispuși să-și schimbe meseria doar ca să nu piardă indemnizația de șomaj.

Am cunoscut inclusiv o ingineră trecută de 50 de ani, care nu și-a găsit în ultimii ani un loc de muncă pe specializarea ei și s-a apucat de patiserie. Tot la capitolul reconversie se încadrează un prieten care deși a lucrat ani buni în tipografie a fost disponibilizat, a devenit șomer, pentru ca mai apoi, prin intermediul AJOFM să urmeze cursuri de alimentație publică.

A prins drag de meserie și cu timpul a ajuns un bucătar apreciat. Rămâne totuși întrebarea: Câți dintre dintre șomerii Bacăului au șansa să-și găsească de muncă după ce au trecut prin experiența reconversiei profesionale?

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img