Daca un amic, o persoana intrata de curând in familie sau un colaborator v-ar vizita acasa, in Bacau, ce locuri minunate i-ati arata? Poate l-ati duce, in prima seara, intr-un un club, in alta seara la teatru sau la restaurant, dar ziua? Ce ati vizita in municipiul resedinta de judet? Pe unde v-ati plimba oaspetele venit din Banat sau din Dobrogea? Greu de raspuns. Am auzit pe cineva spunând, in urma cu multi ani, ca Bacaul nu e un oras frumos deoarece “nu-l ajuta natura”. Oare? Ce am putea spune, atunci, despre un oras de câmpie care nu are niciun râu in vecinatate, nicio padure? Nu pe natura trebuie sa dam vina, ci pe noi insine si pe cei care gospodaresc municipiul Bacau.
Intr-un orasel curat, cochet, plin de flori si de parculete, cu locuri de sedere pitoresti, cu cladiri care sa nu agreseze simtul echilibrului, plimbarea e placuta chiar si atunci când nu exista monumente istorice, muzee, uriase acvarii, bulevarde cu sculpturi celebre etc. Dar sa ne intoarcem la prafuita noastra resedinta, la al carei aspect jalnic contribuie si unii dintre noi prin perpetuarea obiceiului de a arunca pe trotuar tot ce ne prisoseste, de la ambalajul gogosilor la paharele de unica folosinta. Nu-i lipsesc, orasului nostru, zonele care ar putea bucura sau relaxa un vizitator.
Avem sau, mai bine zis, aveam o insula de agrement care ar fi trebuit sa fie o incântare, mai ales in lunile calde, avem un cadrilater sportiv care arata acceptabil inainte de a fi napadit de buruieni si deseuri, un parc central, destul de generos, care semana, pâna nu demult, cu o mica padure, o oaza de racoare si aer curat. Nu mai avem nici parcuri, nici insula, nici gazon si arbori infloriti. Imi aduc aminte ce splendori am vazut cu ochii mintii atunci când i-am auzit pe alesii Bacaului promitând ca vom avea, in toate cartierele, spatii verzi moderne, cu trandafiri, bancute si felinare, un aqualand pe Insula, hectare de agrement in Tamasi si un parc modern, sigur si curat.
Nu le avem din diverse motive, toate rasarite, ca ciupercile, dupa ce s-a incheiat campania din 2012: administratia nu are destui angajati, firmele de executie au probleme, in proiecte au aparut mici greseli, banii sunt insuficienti. Nu va amarâti, exista solutii: sa-i schimbam pe cei care nu-si respecta promisiunile sau sa ne mutam in alt oras. Sau in alta tara.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.