20 septembrie 2024
OpiniiEditorialTara insolventilor

Tara insolventilor

In ultimii ani, salvarea oricarei firme gestionata prost, capusata, prin care s-au furat miliarde de lei, falimentând partenerii de afaceri, fentând si statul prin neplata impozitelor si taxelor este insolventa, urmata aproape sigur de faliment.

Procedeul este simplu, afirma specialistii in domeniu: eliberarea de file de CEC si ordine de plata fara acoperire, stoparea la sursa a impozitelor datorate statului (pentru cele trei infractiuni, pâna in 2008 se facea puscarie), introducerea procedurii de insolventa si de aici, trai nineaca, se trec afacerile pe alte firme, intra si ele in insolventa, lichidare sau faliment, iar patronii huzuresc in palate si in masini de sute de mii de euro. Sistemul judiciar a fost prins nepregatit pentru asemenea infractiuni, in multe cazuri procurori si judecatori care n-au chef sa se lege la cap, in 90 la suta din cazuri dau solutia NUP.



Interpretarea legii a devenit laxa, pe filiera intervin tot felul de institutii si indivizi fara scrupule, patronându-si demersul ca pe propria afacere, adica prost pentru stat si profitabil pentru el.

Dezmatul din acest domeniu ar trebui sa atraga atentia institutiilor statului, cele financiare de control dar si judiciare. Cel mai adesea pierdant este statul, la care se adauga bancile si apoi alte mii de firme partenere, obligate sa intre si ele in insolventa, astfel ca se inchid mai multe robinete catre bugetul statului.

Si nu este singurul necaz, in fiecare luna sunt refuzate la plata file CEC si ordine de plata de milioane de euro, mai sunt trei miliarde de euro datorii ale firmelor serioase care n-au platit datoriile la stat ca urmare a acestor insolvente, avem bancile tepuite de alte patru miliarde de euro, tot din cauza acestei proceduri.

Un om de afaceri, patit, intrat si el in aceasta morisca, propunea o singura lege pentru a stopa degringolada economica si jaful la drumul mare. Dupa preambul, ar fi suficient un singur articol: Toate firmele in insolventa sunt obligate ca in doua luni sa-si achite datoriile la stat, in trei luni la banci si in patru luni la firmele private. Cine nu se conformeaza, intra la puscarie, in functie de suma, in acest fel, s-ar aduna la buget 13 miliarde de euro.

N-am mai avea nevoie de “centura de siguranta” de la FMI, economia s-ar aerisi, iar escrocii ar urma calea spre care tind inca de la prima semnatura in banca.

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img