Devine din ce în ce mai clar care este ținta guvernanților. Mă rog, una dintre ele, poate cea mai importantă: să vândă ce a mai rămas de valoare prin ograda noastră. Și nu e chiar de ici colea, dacă ne gândim la companiile de stat, încă „nemăritate” (căci despre ele este vorba). M-am uitat puțin pe o listă. Sunt peste 1.000, multe din cercetare. E drept, nu toate-s de valoare, însă doar pentru că nu sunt pe profit, nu de alta.
Căci, multe ar fi fost pe plus, dacă guvernanții nu le-ar fi luat dividendele, astfel încât să pară … neprofitabile. Or, în lista asta, sunt destule, câteva zeci sau, poate, sute de firme de stat cu profit (mai mare sau mai mic). De-ar fi să amintim despre Hidroelectrica, evaluată la 5 miliarde de euro, care a depășit Petrom, la profitul pe anul trecut, Nuclearelectrica, cu un plus de sute de milioane, Antibiotice (profit net de peste 4 milioane de lei, numai în primul trimestru), Aeroporturi București …
În alte state, astfel de companii ar fi fost de importanță strategică națională, nici gând să fie înstrăinate. Vă dați seama, într-un conflict sau o urgență națională, să nu ai pe ce pune mâna, c-o fi vorba de o flotă de avioane sau de niște bani ori energie care să poată susține urgența sau conflictul?! Nu e de-ajuns că Petrom a fost dată străinilor ca să putem intra în UE.
La noi, ca la nimeni. În fine, cert este că pentru a putea vinde rămășițele astea de valoare, statul, adică ei (căci poporul nu e întrebat când e vorba de ceva important, doar la votare îi mai freacă grija de sănătatea românilor) ar trebui să nu se mai împiedice în Avocatul Poporului. Ăsta mai era sula din coastele guvernanților, acel Gică Contra care se opunea ori de câte ori ceva era neconstituțional, adică împotriva țării, a interesului poporului. Concomitent, bandiții ăștia care s-au cocoțat la vârful țării trag tare să abroge și legea care interzice vânzarea pachetelor de acţiuni la companiile statului. Cel mai probabil, vor reuși, pentru că nu avem destui patrioți care să se opună. Prin urmare, odată înlăturat Avocatul Poporului și după ce legea despre care ziceam mai sus va trece prin toate fazele, se vor putea vinde şi acţiuni, şi active.
„E un semnal că România are o economie modernă, deschisă”, zicea unul de la guvern, de-și vopsește părul. Adevăr mai grăiești! Modernă poate că nu e, dar deschisă, da. Altfel spus, veniți de luați ce mai e pe la noi, prin ogradă. Acum, căci peste un an – doi, nu cred că se mai poate. Și dacă mai adăugăm și faptul că, de-acum încolo, spitalele private se pot alimenta „fără număr” din banii publici, tabloul este cât se poate de clar. În scurt timp, vom rămâne doar noi, plebea, într-o țară … de doi lei.