Sporul de tură de 15% primit de angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) va fi înlocuit, din septembrie, cu sporul de noapte de 25%. Conducerea instituției a recurs la această soluție pentru a putea asigura banii de salarii până la sfârșitul anului, dar Sindicatul „Familia” se împotrivește. „Noi le-am explicat faptul că, în acest moment, optăm pentru aplicarea Codului Muncii în varianta plătirii orelor de noapte.
Colegii de la sindicat preferă varianta plătirii sporului de tură, dar nu sunt sume acoperitoare în buget pentru plata salariilor, iar ei nu au venit cu o altă soluție”, a declarat Dana Țîțaru, directorul DGASPC. Sporul de noapte de 25% din salariul de bază va fi acordat doar pentru munca prestată în timpul nopții (între orele 22 și 6). Vor fi afectați de această măsură toți angajații care lucrează în trei ture, dar și cei care lucrează 12 cu 24, „așa după cum stabilesc dispozițiile art. 20 din Legea-cadru 153/2017”, arată conducerea DGASPC.
Angajații pierd 250 de lei
Polixenia Oprișan, președinta Sindicatului „Familia”, face referire tot la Legea 153, dar invocă art. 1 din Capitolul II, Anexa II, care stabilește că în unitățile în care activitatea se desfășoară fără întrerupere angajații „pot primi, în locul sporului pentru munca prestată în timpul nopții, prevăzut la art. 20, un spor de 15% din salariul de bază pentru orele prestate în cele trei, respectiv două ture”. Sindicaliștii arată că „intenția legiuitorului a fost în sensul acordării unui beneficiu”.
Prin înlocuirea sporului de tură cu sporul de noapte, angajații vor pierde 250-300 de lei pe lună. Sindicatul susține că sporul nu poate fi sistat „atâta timp cât nu se dovedește faptul că salariații nu mai prestează muncă în ture”. Nu sunt bani, explică directorul DGASPC, adăugând că oricum bugetul trebuie completat, dar prin aplicarea acestei măsuri se mai fac niște economii. Totul pleacă de la lipsa Contractului Colectiv de Muncă, document care trebuia semnat până pe 11 iulie, afirmă sindicaliștii.
„Dacă până pe 17 septembrie nu va fi semnat Contractul Colectiv de Muncă vom deschide conflict de muncă, îl vom înregistra la ITM și vom recurge la toate formele de protest legale”, a declarat Polixenia Oprișan.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.