16 noiembrie 2024

Taierea porcului nu se face doar de Ignat

In abatoarele bacauane se lucreaza pe banda rulanta

Abatoarele de sacrificare a porcilor au mult de lucru in aceasta perioada. Cererea este mare pentru ca suntem in saptamana dinaintea sarbatorilor, iar comerciantii de carne au nevoie de marfa. In judetul Bacau avem doar doua abatoare autorizate pentru schimburi intracomunitare, unul la Nicolae Balcescu si un altul la Manastirea Casin, asadar munca este pe masura.

Din 2007 incoace, taierea porcului a devenit asomare prin electrocutare si abia apoi sacrificare. Potrivit reglementarilor europene, animalele care se sacrifica in aceasta perioada in gospodaria proprie sau in abator nu trebuie sa sufere. "Procedura standard este cu asigurarea regulilor de buna stare inainte de sacrificare. In aceasta unitate (n.r. abatorul de la Nicolae Balcescu) asomarea se face electric dupa care urmeaza alte operatiuni pana la controlul sanitar-veterinar al carcasei, al organelor si darea in consum a carnii de porc", a explicat dr. Gheorghita Vlad, purtator de cuvant al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau (DSVSA).
Daca angajatii statului nu au cum sa verifice fiecare gospodarie in parte, controlul este strict in abatoarele care sacrifica si livreaza carne populatiei. In judetul Bacau, exista doar doua abatoare autorizate pentru schimburi intracomunitare. Activitatea lor este mai intensa in aceasta perioada, pentru ca si numarul comenzilor a crescut simtitor. "Activitate este in functie de cerere. Taiem cateva sute de porci pe saptamana, dar in perioada asta este o cerere mai mare", a explicat Sorin Cazacu, medic veterinar la abatorul din Nicolae Balcescu. Cererile au inceput sa creasca chiar de luni, 19 decembrie. Gospodinele se aprovizioneaza cu tot ce este necesar pentru carnati, chisca sau caltabos. Fac cumparaturi pentru sarmale sau traditionala friptura de porc, asadar si comerciantii au cerut mai multa marfa ca sa faca fata cererilor. "A inceput lumea sa cumpere. Vin, dar cumpara cate putin din fiecare ca sa aiba de gustare", ne-a spus Ioan Apetrei, comerciant in hala de carne din Piata Centrala.



O carne "sigura"

Spre deosebire de animalele sacrificate in gopsodariile individuale, unde nu intotdeauna proprietarii duc carnea la testat in laboratorul Directiei Sanitar-Veterinare, carnea care provine din abator este in mod obligatoriu supusa analizelor. "Se face o identificare a fiecarui animal, o etichetare cu un numar care este pus pe fiecare carcasa. Determinarea trichinei se face prin metoda digestiei, in laboratorul directiei", a mai explicat medicul abatorului. "Pericolele de a consuma carne de porc neverificata sunt multiple, cel mai vehiculat si cunoscut este trichineloza. Alte boli se pot transmite tot prin consumul de carne neverificata sanitar veterinar. Pentru a fi siguri, carnea avizata pentru consum are pe ea aplicata marca de sanatate care este de forma ovala sau hexagonala", a lamurit si dr. Gheorghita Vlad.

Amenzi pentru nerespectarea normelor europene

Kilogramul de carcasa de porc se cumpara din poarta abatorului cu 11 lei (cu tot cu TVA), dar ajunge pe mesele noastre cu un pret aproape dublu, in conditiile in care magazinele fac transarea, ambalarea si desfacerea.
Cei care nu respecta normele europene cu privire la sacrificarea porcului se pot alege cu amenzi de la 100 la 300 de lei, in timp ce persoanele juridice risca sanctiuni intre 2.000 si 10.000 de lei. Cei care sacrifica porcul in propria gospodarie trebuie sa stie, de asemenea, ca nu pot face aceasta operatiune fara anuntarea prealabila a circumscriptiei sanitar veterinare teritoriale in vederea efectuarii examenului sanitar si a celui trichineloscopic. Aceasta carne nu poate fi adusa in unitatile de alimentatie publica in vederea organizarii de mese festive.
Andreea Gavrila




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014