Taberele scolare din judetul Bacau sunt in paragina. Din 6 astfel de locatii cate erau la inceputul anilor 2000, acum doar doua mai sunt functionale. Indiferenta autoritatilor locale, lipsa banilor pentru investitii, imposibilitatea de a fi atrase fonduri sau de a fi incheiate parteneriate publice – private sunt doar cateva din cauzele care au dus la acest dezastru. Doar taberele Salatruc si Valea Budului mai supravietuiesc. Iar termenul nu e exagerat.
Au fost 6, dar au mai ramas doua. Vorbim de taberele scolare, odata singurele locuri de distractie si odihna pentru elevi, in perioada vacantelor scolare. Acum, in lipsa lor, parintii se orienteaza spre alte destinatii, mult mai indepartate de casa si, bineinteles, mult mai scumpe. Lipsa banilor este principala scuza a autoritatilor locale si a celor responsabili in fata acestui fapt. Indifenenta lor e insa cauza. O cauza pierduta, din pacate.
Odata rai, acum ruina
Tabara scolara Valea Uzului este o ruina. Din 2004 nu a mai primit aviz de functionare de la Directia de Sanatate Publica. Odata aici era un adevarat rai de relaxare si odihna. Locatia avea o capacitate de 250 de locuri, pe serie, in cabane de 4-8 paturi si desfasura activitati specifice, sezonier. “A devenit nefunctionala din cauza drumului impracticabil, dar si a lipsei utilitatilor. O perioada aici se furniza energia electrica in baza unui generator, dar era foarte costisitor. Insa principala cauza a inchiderii acestei tabere a fost lipsa fondurilor pentru investitii, mai ales ca nu exista posibilitatea incheierii unui parteneriat public privat si nici atragerii de fonduri”, a explicat Stelian Ungureanu, directorul adjunct al Directiei Judetene pentru Sport si Tineret (DJST) Bacau, institutie care are in administrare taberele scolare. Tabara scolara – Valea Uzului este situata pe Valea raului Uz, intr-un bazin depresionar, la o distanta de 8 km de Coada Lacului Poiana Uzului, la poalele Muntilor Nemira.
Darmanesti – o tabara revendicata
Tot in aceeasi zona, la 3 km de orasul Darmanesti, exista odata Tabara Darmanesti, intr-un vechi castel ce a apartinut familiei Stirbei, construit de insusi printul Gheorghe Stirbei. Tabara functiona permanent pe o capacitate de 150 de locuri, pe fiecare serie. Cazarea se facea in 3 vile (Cosmos, Darmanesti si Bradul), in camere cu 2 si chiar 7 locuri. Cladirile erau dotate cu incalzire centrala, aveau instalatii sanitare interne, 2 sali de mese, club, terenuri de sport, biblioteca, aparatura audio-video si TV. Pentru elevii cazati aici se organizau excursii pe diferite trasee Darmanesti – Tg. Ocna – Slanic Moldova – Onesti – Borzesti si retur sau Darmanesti – Comanesti – Tescani – Bacau si retur. In urma cu mai bine de 6 ani, tabara a fost retrocedata mostenitorilor care nu au mai investit nimic in ea. Castelul e acum invadat de buruieni si gunoaie, livada de pruni si corcoduse e vestejita, gardurile imprejmuitoare rupte. Si accesul spre acest tinut, odata de vis, e acum anevoios, drumul e plin de hartoape si balti (pe vreme ploioasa). Doar turistii nostalgici mai ajung in zona, atrasi de arhitectura deosebita a castelului.
La Geamana, urla cainii a pustiu
Amplasata pe teritoriul comunei Zemes, in albia majora a raului Tazlaul Sarat, strajuita la vest de Vf. Geamana (Muntii Tarcaului), in Tabara scolara Geamana acum urla cainii a pustiu. Tabara este situata la 75 km de Bacau si la 35 km de Gara Comanesti. Pana in 2004, cand a fost inchisa si abandonata, tabara functiona permanent, la o capacitate de 200 de locuri pe serie, in cabane si casute 2-8 locuri. In fiecare casuta era grup sanitar, camerele erau incalzite de o centrala. “Acum casutele din PFL s-au deteriorat. Era inceputa si o cantina, dar nu s-a mai investit nimic, tot din lipsa banilor”, a mai precizat Stelian
Ungureanu. Copiii mancau in doua salii de mese, aveau club de agrement, aparatura audio-video. Aveau si posibilitatea de a face drumetii pe trasee turistice feerice, in zona de munte, se organizau excursii pana la Piatra Neamt si manastirile Agapia, Varatec, Neamt, dar si spre Bicaz – Lacul Rosu.
O tabara transformata intr-o parcare
O alta tabara ajunsa ruina este Tabara Poiana Sarata, situata pe Valea Oituzului, pe soseaua nationala Onesti – Brasov. Tabara a functionat sezonier (doar pe perioada va- cantelor scolare) pana in 2005, cand nu a mai primit aviz de la Directia Sanitara, la o capacitate de cazare de 180 locuri pe serie. Cei care ajungeau aici vizitau zilnic satul Poiana Sarata, un sat cu o multime de case masive, din caramida, cu acoperis inalt, amplasate zid langa zid, care te faceau sa simti aproprierea de Transilvania. Se organizau si excursii pe traseul Poiana Sarata – Onesti – Borzesti – Manastirea Bogdana – Tg.Ocna – Slanic Moldova si retur, pe traseul Poiana Sarata – Tg. Secuiesc – Brasov si retur sau pe traseul Poiana Sarata – Tg. Secuiesc – Manastirea Balvanyos – Tusnad si retur. Acum tabara este doar un loc in care s-a amenajat si o parcare mare unde mai stationeaza TIR-urile si autocarele ce tranziteaza zona. In rest, doar casute parasite, mizerie si indiferenta.
Tabara de odihna
Situata tot pe aria comunei Darmanesti, la poalele barajului lacului de acumulare Poiana Uzului, lac de unde se alimenteaza cu apa zona industriala Onesti si orasul Bacau, a reusit sa reziste in timp Tabara Salatruc. Aici se poate ajunge cu trenul, pana in gara de debarcare din Comanesti, aflata la 20 de km. Deplasarea de la gara in tabara se face cu autocarul. “Tabara are o capacitate de 150 de locuri pe serie in camere de 4-8 paturi. Din totalul de 150 locuri pe serie, 80 sunt permanente si 70, sezoniere. Tabara este dotata cu sala de mese, teren de sport, club, biblioteca, aparatura audio-video si TV”, spune directorul adjunct al DJST Bacau. Aici vin copiii din toata tara, in special pe timpul vacantei de vara. Costul unui sejur pe serie este de 434 lei/7 zile/persoana, iar la 10 copii, insotitorul are gratuitate. “Este o tabara organizata in special pentru odihna si relaxare. Au fost cazati aici inclusiv copiii cu dizabilitati, datorita accesului usor spre tabara, care este situata pe un platou”, a mai explicat Stelian Ungureanu. Aici se organizeaza zilnic excursii la lacul Bolatau, lac format in anul 1833, astazi redus ca dimensiune, dar situat intr-un peisaj foarte frumos, ce ofera satisfactie iubitorilor de liniste si de pescuit. Alte iesiri sunt catre Tg. Ocna – Slanic Moldova, Piatra Neamt, Mircesti – Iasi.
La Valea Budului e bine. Inca
Amplasata la 15 km de municipiul Bacau, intr-o frumoasa padure, la Nord-Vest de culmea Pietricica Bacaului, Tabara Valea Budului pare singura supravietuitoare. Pentru grupurile care vin din alte judete ale tarii, gara de debarcare este Bacau, iar de aici acestea sunt preluate de microbuze sau autobuze cu comanda speciala din partea DJST Bacau, catre firmele prestatoare de servicii de transport. Transportul auto (gara – tabara si retur) este inclus in pretul taberei. Capacitatea de cazare este de 140 de locuri pe serie, acestea fiind sezoniere. In tabara sunt in 37 de casute de 2 si 4 locuri, fiecare avand grup sanitar propriu. Tot aici este si o casa de oaspeti, de 16 locuri. Apa calda este asigurata cu program, de boilere. Pretul unei serii de 6 zile este de 402 lei/persoana, iar pentru una de 7 zile, de 434 lei/persoana. Dotari suplimentare: teren de sport, sala de mese, cu o capacitate de 140 de locuri, club, discoteca, aparatura TV si video, sala de calculatoare, chiosc alimentar, parc de joaca.
Tot la Valea Budului se mai organizeaza Tabara nationala de pictura (in luna august), unde vin copiii de la liceele de arta din toata tara (traditie de peste 12 ani), dar si Tabara de folclor, la inceputul lunii septembrie (de 12 ani, cu o pauza de 3-4 ani, reluata anul trecut). In Tabara de engleza de la Valea Budului cursurile sunt sustinute acum de voluntari, profesori din Marea Britanie si SUA (adusi prin “Corp Peace”). Elevii participanti au varste intre 8 si 18 ani, vin din Bucuresti (majoritatea) si judetele Harghita, Bacau si Neamt, fiind grupati pe nivele de cunoastere a limbii engleze.
Singura tabara de limba engleza din sistemul de stat
La un pret de 546 lei/7 zile, aici se organizeaza si Tabara de studiu al limbii engleze, organizata de DJST Bacau, este singura de acest gen din tara, pe sistemul de stat, cu traditie in cunoasterea si aprofundarea limbii engleze si o continuitate de peste 19 ani. impreuna cu dascalii insotitori, studentii si profesorii, elevilor participanti in tabara de engleza din acest an li se organizeaza o serie de activitati educative, sportive, artistice si culturale de tipul: invatarea si aprofundarea interactiva a limbii engleze cu studenti si animatori straini, vorbitori de limba engleza, excursii si drumetii, jocuri distractive, carnaval si miss-ul taberei, activitati si concursuri sportive, activitati pe calculator, acces internet, discoteca.
Roxana Neagu