Se stie ca reteta pentru un vin bun cuprinde, pe lânga soiul nobil de vita de vie, un sol bun si lumina din belsug. O asemenea compozitie a dat nastere unei actiuni care a adunat la un loc pe creatorii de licori bahice de la Domeniile Tohani si pe plasticienii bacauani, maestri ai peisajului.
Unsprezece artisti, zece pictori si un fotograf, au prins in ramele compozitiilor frânturi de podgorii, dealuri insorite sau detalii cu care au transformat simeza Galeriilor de arta „Frunzetti” intr-un templu inchinat lui Dionisos, zeu al vinului si patron al artelor in egala masura.
Lucrarile lor, realizate in vara anului 2014 in cadrul Taberei de creatie Tohani, au putut fi admirate de iubitorii de arta intr-o expozitie care a adus vineri, 6 martie, o farâma de lumina de pe dealurile prahovene intr-un Bacau cenusiu. „Intr-o tabara de creatie se formeaza un fel de legatura intre artisti si locul in care acestia performeaza.
Artistii imblânzesc acest loc, si-l apropie si stiu apoi sa-l transpuna pe pânza” a subliniat in prezentarea sa criticul de arta Carmen Mihalache. Rezultatele acestei prietenii au luat forme diferite fiind filtrate prin sentimentele fiecaruia dintre expozanti.
Vizitatorii au trecut in revista ritmul si armonia unei expozitii in care tusele personale se contopesc uniform dezvaluind povestea unui loc plin de istorie. Responsabili de acest eveniment au fost pictorii Ilie Boca, Vasile Craita Mândra, Dumitru Macovei, Ion Mihalache, Mariana Popa, Stefan Pristavu, Dionis Puscuta, Aurel Stanciu, Stefan Suditu, Silvia Tiperciuc si fotograful Ovidiu Ungureanu.
Si ca reteta sa fie una completa, trebuie amintit si Virgil Mându, administratorul Domeniilor Tohani, al carui aport a fost esential in reusita acestui demers artistic incununat cu o expozitie si un album de arta de exceptie.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.