11 ianuarie 2025

Tabara de Arta de la Valea Budului / Libertate de creatie, entuziasm tineresc

La sfârsitul acestei saptamâni, Tabara Nationala de Arta „George Apostu” de la Valea Budului si-a inchis portile.

Seara de sâmbata a fost una speciala, intru totul. Cu vernisajul expozitiei de lucrari realizate in tabara, ceremonie de premiere, intâlniri cu personalitati din domeniul culturii, lansarea unui nou numar al revistei „Semn” (redactor-sef conf.univ.dr. Ioan Danila), masa festiva, foc de tabara, carnaval. Atmosfera era electrizanta, tinerii invatacei in ale artei contaminându-te cu energia, spontaneitatea, prospetimea si entuziasmul lor.



Erau multi, o suta de elevi de la licee si colegii de arta din Bacau, Iasi, Bucuresti, Piatra Neamt, Timisoara,Tulcea, Craiova, Hârlau, carora li s-au alaturat cei paisprezece profesori indrumatori. Intr-un timp record, in numai sapte zile, ei au lucrat enorm, reusind sa faca o expozitie extraordinara, spectaculoasa, extrem de diversa, plina de idei, imaginatie, sensibilitate. A.T.C.-urile create de ei erau panotate ingenios pe niste cuburi mari, tridimensionalitatea acestora oferind privitorului multiple si profitabile, in planul sugestiei, unghiuri de perceptie.

A.T.C este prescurtarea de la „Artist Trading Cards”, aceasta insemnând o forma de arta care cuprinde opere miniaturale, destinate schimbului intre artisti. Este o forma de arta destul de tânara (datând din anul 1996), al carei creator este un elvetian, M Vänci Stirnermann. Acest gen ofera o mare libertate de creatie, micile carduri putând fi executate in tehnici diverse: desen, acuarela, pictura in ulei sau acril, colaj, material textil, combinatie de materiale etc.

Evident, exista un set de reguli care trebuie respectate de catre practicantii genului. Cert este ca miscarea a prins, ca s-a raspândit in intreaga lume, ca exista colectii si colectionari (lucrarile nu se vând, ele fiind doar o forma de comunicare, de schimb intre artisti). Iar ambitia participantilor din Tabara de Arta „George Apostu” de a-si inregistra expozitia de ATC-uri in Guiness Book este una cu totul si cu totul laudabila. Le uram succes deplin!

„Diploma de excelenta” pentru profesorul Aurel Stanciu

Desigur, o astfel de frumoasa initiativa si infaptuire nu putea sa existe fara un om care sa insufleteasca proiectul. Iar el se numeste profesorul Aurel Stanciu, directorul Taberei, un etern adolescent, molipsit de tineretea, vitalitatea, entuziasmul elevilor sai.

Un alt initiator de proiect, prezent la festivitatea despre care relatez, este prof. univ. dr. Radu Ababei, directorul Directiei Judeteane pentru Sport si Tineret Bacau, care a lansat o alta provocare; organizarea unui concurs national de pictura având ca tema „Jocurile olimpice in imaginatia copiilor”. Si tot domnia sa a fost cel care a inmânat premiile câstigatorilor concursului, cât si diplomele de participare la tabara, denumite „Testimonium Laboris”.

Elevii artisti nu s-au lasat nici ei mai prejos când a fost momentul premiilor, surpriza lor constând in „Diploma de excelenta” conferita profesorului Aurel Stanciu, foarte emotionat de gestul lor. De asemenea, ei au adus calde multumiri directorului Radu Ababei si consilierilor Teodora Jacota si S. Ungureanu, profesorilor lor, tuturor acelora care au facut si fac posibila aceasta tabara. Pentru care elevii s-au luptat eroic, au trimis petitie la minister (fiindca anul trecut s-a sarit peste o editie), in fine, nu au vrut sub niciun chip sa lase pe nimeni sa le fure visul, sa le taie aripile.

„Imi place sa zbor atunci când am o idee, imi place sa zbor atunci când o transcriu pe hârtie. Imi place când ceilalti privesc zborul meu dându-i un sens sau pur si simplu privind”(Cosmin Ionescu, Colegiul National de Arta „Octav Bancila”, Iasi). Am reprodus aceste inaripate gânduri ale unui tânar, ele fiind exprimate in revista „Semn”, consistenta, ca de fiecare data, martor esential al fericitelor intâmplari artistice din Tabara de la Valea Budului.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img