De astazi elevii se intorc pe bancile scolii. Unii dintre ei invata in scoli dotate (si prin efortul parintilor) cu termopan si banci noi. Altii isi reiau locul in bancile vechi si stricate din clasele neincapatoare, intunecoase si mirosind, in cel mai bun caz, a terenbentina. Ei vor ingheta de frig asteptand sa le vina randul la grupurile sanitare din fundul curtii si isi vor manca pachetelul cu mainile nespalate.
A trecut un semestru din anul scolar 2005-2006, ba chiar si cateva vacante, iar sute de unitati de invatamant nu au reusit sa obtina autorizatia sanitara de functionare. Din 1.073 de unitati, 527 sunt in aceasta situatie, majoritatea fiind in mediul rural. Pentru 309 scoli din cele 527 s-a solicitat autorizatia sanitara de functionare, dar aceasta nu a fost acordata din cauza deficientelor descoperite de inspectorii sanitari. Din scolile respinse, doar 218 au mai avut o tentativa de a intra in legalitate si au revenit cu solicitarea. Urmeaza sa fie revizuita documentatia, dar si situatia la fata locului. Pana atunci,
cursurile se vor desfasura in aceste scoli, indiferent de riscuri.
Sute de scoli captive intr-un cerc vicios
aSunt scoli cu probleme la acoperis, structura de rezistenta, scari si pereti, care nici macar nu indraznesc sa solicite autorizatia, ne-a declarat dr. Petronela Simion, sef Compartiment igiena scolara la DSP. La Izvoru Berheciului, de exemplu, scoala este neigienizata din anul 2000. Nu o putem autoriza, dar nici inchide. Am intalnit cazuri in care nu se implica primaria sau in care conducerea scolii nu este interesata sa solicite autorizatie”. Dr. Simion spune ca primarii se plang ca nu au bani pentru a reabilita scolile, iar directorii de scoli nu depun documentatia de autorizare stiind ca nu se indeplinesc normele. Inspectorii DSP merg in control, constata neregulile, dau termene de remediere si cam atat. „Este un cerc vicios. In mod normal ar trebui sa amendam sute de directori si sa inchidem scolile”, mai spune seful compartimentului de igiena scolara.
Grupurile sanitare sunt „buba” scolilor
Doua scoli din municipiul Bacau functioneaza fara autorizatie sanitara: Scoala 17, din Izvoare, unde s-au facut grupuri sanitare dar acestea nu sunt racordate la canalizare, si Scoala 7, din Serbanesti, care nu a depus documentatia pentru autorizare. In Buhusi, trei scoli sunt in situatii asemanatoare. Cele mai mari probleme le au insa scolile din mediul rural, iar capitolul la care sufera aproape toate este cel al grupurilor sanitare. Acestea sunt vechi, neigienizate, uneori chiar fara usi. Adesea lipsesc substantele dezinfectate. „In unele scoli nu am gasit nicibanalul lighean de spalat pe maini, ne-a declarat dr. Petronela Simion. Ni s-a intamplat chiar sa fim intrebati de conducerea scolii de ce e nevoie de instalatie pentru spalat.”
Epidemiile stau la panda
Printre comunele cu scoli neautorizate se numara Buhoci, Cleja, Izvoru Berheciului, Luizi Calugara, Margineni, Plopana, Racaciuni, Ungureni, Valea Seaca, Oncesti, Dealu Morii, Motoseni, Tatarasti, Balcani, Blagesti, Garleni, Damienesti si Parincea. Directorul coordonator al scolilor din Parincea este printre cei foarte putini sanctionati pentru lipsa autorizatiei sanitare. „Nu am depus documentatia pentru ca stiam ca sunt nereguli, ne-a declarat directorul Constantin Lungu. M-au amendat pentru ca nu aveam var cloros pentru dezinfectarea grupurilor sanitare. Am cerut de la primarie, dar nu ni s-a dat”. Primarul comunei Parincea, Guta Stiuca, spune ca a facut pentru scoli tot ce se putea, dar e vina directorului ca nu exista autorizatie. „Am cumparat materiale, am dat oameni la lucru, le-am facut gardurile, acoperisul, le-am umplut magaziile de lemne, iar ei nu facusera nici macar ciornele pentru cererea de autorizatie. Nu stiu ce voi face anul acesta, caci am primit de la Consiliul Judetean mai putin cu 200 de milioane de lei fata de anul trecut”. Situatia difera de la o comuna la alta. Ori e vinovat primarul, ori directorul. In altele, de vina e natura. Astfel, la scoala din Negri si la cea din Garleni, din cauza gerurilor a inghetat urina in grupurile sanitare.
Toate cele 527 de scoli neautorizate functioneaza acum pe raspunderea directorilor. In cazul izbucnirii unei epidemii din cauza mainilor murdare sau a closetelor ce se vor dezgheta in primavara, directorul va plati amenda.DSP are acoperire in acte, primaria da vina pe lipsa fondurilor. Medicii se mira ca, in ciuda conditiilor din scoli, nu avem inca sute de cazuri de hepatita A sau de boala diareica acuta si spun ca ne-a ferit… norocul chior.Scris de Doina MINCU