18 noiembrie 2024

Sute de someri bacauani calificati in profesii din domeniul aeronautic

Aproape 280 de bacauani inactivi, someri sau in cautarea unui loc de munca ajung, pe 29 noiembrie, la finalul unei perioade de 20 de luni in care au beneficiat de pregatire profesionala inovativa in domeniul aeronautic, gratie unui proiect cofinantat din Fondul Social European si din bugetul de stat al tarii noastre, aplicat de filiala din România a companiei italiene Quanta Risorse Umane, specializata in astfel de activitati. Aproape 40 dintre ei au fost deja angajati de compania Aerostar.

Proiectul, intitulat generic „Aerotraining”, a fost aplicat atât in Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, cât si in Regiunea Bucuresti-Ilfov si a fost orientat spre domeniul aeronautic pentru ca aici s-a constatat o nevoie considerabila de personal calificat. In regiunea noastra, partenerii filialei Quanta Resurse Umane România au fost, in ordine, compania Aerostar, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Bacau, Quanta Risorse Umane si producatorul italian al designului de aparate de zbor Vulcanair.



Pregatire in noua profesii tehnice

Conferinta finala a proiectului a fost organizata, in Bacau, marti, 18 noiembrie. Dupa estimarea directorului de Resurse Umane al Aerostar, Dan Paul Malin Popa, inca jumatate dintre cursanti ar putea gasi locuri de munca in aceasta companie. „Asemenea estimare – a precizat Dan Popa – are la baza nevoia noastra de personal. Dar nivelul de calificare al cursantilor le permite si celorlalti sa gaseasca usor locuri de munca oriunde in alte intreprinderi”. Este vorba de lacatusi de constructii de structuri de aeronave, de mecanici de aeronave, de electromecanici de instalatii si de aparatura de bord, de operatori de poliesteri armati cu fibra de sticla, de vopsitori industriali, de operatori la masini unelte cu comanda numerica, de galvanizatori, de specialisti in domeniul calitatii si de sudori electrici.

Practica profesionala in România si Italia

Cursantii au beneficiat atât de cunostinte teoretice avansate, dar si de pregatire practica in Aerostar si in alte intreprinderi specializate din Bacau, precum Sudometal, cât si in Italia, la Vulcanair, pentru o parte dintre ei. Iar calitatea cursantilor din România a fost apreciata si de specialistii italieni, care i-au comparat chiar cu propriii lor lucratori.

„Domeniul aeronauticii – a spus, la conferinta, presedintele Aerostar, Grigore Filip – este in plin avânt. Proiectul pus in aplicare de Quanta si de partenerii ei vine in sprijinul nostru in ceea ce priveste necesarul de lucratori calificati. Dar, este bine sa ne gândim, totusi, daca e suficient sa ne bazam doar pe acest fel de formare profesionala, pe adaptarea oamenilor la noile tehnologii. Ar trebui un aport, in acest sens, si din sistemul de invatamânt al României, de unde noi nu primim forta de munca pregatita. Nu sunt scoli profesionale, dar nici criterii de evaluare a rezultatelor formarii profesionale”.

Aerotraining si-a propus sa creasca sansele de integrare / reintegrare pe piata muncii a 652 de someri in cele doua regiuni de dezvoltare, prin consiliere si orientare profesionala, prin formare profesionala, prin mediere si plasarea pe piata muncii si prin coaching colectiv de cariera. O caravana a motivarii si mobilitatii in acest proiect a ajuns si in intreprinderi din Tulcea, din Galati si din Brasov. Iar in total, grupul tinta al proiectului a vizat 862 de persoane, dintre cei instruiti 197 fiind femei.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014