22 decembrie 2024

Sute de participanti si de premii la Concursul interdisciplinar „Solomon Marcus”

Sala mare a amfiteatrului Colegiului National "Ferdinand I" a fost, in dimineata zilei de 6 aprilie, locul in care s-a organizat o adevarata gala a premiilor Concursului interdisciplinar "Solomon Marcus" (desfasurat intre 3 si 4 aprilie), initiat de unitatea de invatamânt gazda si sustinut de Ministerul Educatiei, Inspectoratul Scolar. "Este prima editie a Concusului si Simpozionului regional «Solomon Marcus», inclus in calendarul Ministerului Educatiei pentru anul 2012, activitate care are girul marelui academician Solomon Marcus de a purta numele sau, a declarat prof.Gigliola Ceunas, director CN "Fedinand I" Bacau. Totul a pornit din initiativa unei colege, prof. Mihaela Ghiribau, intr-un moment in care ne panica oarecum ideea unei saptamâni de «Scoala altfel». Ne-am gândit inca de atunci, adica de la inceputul anul scolar 2011-2012, sa organizam o activitate in care sa cuprindem deopotriva elevii, intr-un concurs interdisciplinar pe Limba româna si Matematica, dar si cadrele didactice, intr-un simpozion regional, prin care, iata, am ajuns sa avem deja parteneriate cu profesori din aproape 20 de judete din tara."

300 de participanti si 178 de premii



Concursul in sine a fost structurat pe trei sectiuni: matematica, limba româna si, o a treia, cumulat matematica/limba româna. In desfasurarea acestui proiect s-au implicat atât elevii Colegiului National "Ferdinand I", cât si elevi din alte institutii scolare din invatamântul preuniversitar si universitar bacauan, care au participat direct sau indirect la activitatile propuse – aproximativ 1.000 de elevi. Primele doua activitati ale proiectului, respectiv "Traditii si elemente primordiale" si "La multi ani, Solomon Marcus!" au vizat schimbul de experiente, bune practici intre parteneri, precum si sarbatorirea mentorului spiritual al concursului. Principala activitate a proiectului a constat insa in organizarea in saptamâna "Scoala altfel" a Concursului National Interdisciplinar "Solomon Marcus", care s-a incheiat si cu o festivitate de premiere. Au participat circa 300 de elevi de la clasele a IV-a pâna la a XII-a, iar 178 dintre ei au primit si câte un premiu (I, II, III sau mentiune), pe sectiuni si pe fiecare an de studiu. "S-a urmarit, in mod deosebit, realizarea unor activitati care sa demonstreze ca intr-o «Scoala altfel» pot lua nastere «scenarii didactice altfel», care sa transforme educatia intr-un spectacol al mintii, al sensibilitatii, al instuitiei, al valorilor culturale nationale si europene, al creativitatii, al gândirii critice, comunicarii si interactiunii dintre «actorii» implicati in spectacol si discipline, in special, dintre scoala si viata, in genere", a mai explicat prof. Gigliola Ceunas. In perioada vacantei de primavara vor fi jurizate si lucrarile trimise deja de profesorii din cele 20 de judete, pentru Simpozionul "Solomon Marcus", lucrari ce vor fi ulterior publicate intr-o revista de comunicari stiintifice, ce va fi destinata atât cadrelor didactice din invatamântul preuniversitar, cât si mediului universitar, din tara si din strainatate. "Speram ca in anii urmatori aceasta actiune sa devina o traditie", a conchis directorul CN "Fedinand I" Bacau. Partenerii de proiect sunt reprezentanti de la Universitatea "Vasile Alecsandri", institutii scolare din Bacau, dar si din intreaga tara.
Roxana Neagu

Colectivul de cadre didactice de la CN "Ferdinand I" implicat in proiect:
– prof. limba româna Mihaela Chiribau – initiator
– prof. Violeta Ursinschi – sef catedra limba româna
– prof. limba româna Mihaela Lucaci
– prof. limba româna Grue Piticar
– prof. Ovidiu Trofin – sef catedra matematica
– prof. matematica Vasile Stoica
– prof. matematica Cristina Manoliu
– prof. matematica Eleonora Savu
– prof. matematica Cristina Andrei
– prof. matematica Loredana Curbat

"Ideea de a atribui acestui concurs numele lui Solomon Marcus vine ca o consecinta fireasca a faptului ca domnia sa reprezinta una dintre valorile pe care le are spatiul stiintific si cultural al Bacaului. E, evident, un semn al recunoasterii meritelor sale. In plus, acelasi Solomon Marcus este un absolvent al acestei unitati de invatamânt in anul 1944."
lector univ.dr. Adrian Jicu, Universitatea "Vasile Alecsandri" Bacau



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img