In judetul Bacau, peste 30 de firme lucreaza cu forta de munca straina. Mai mult de 400 de muncitori straini sunt in Bacau. Acestia castiga aproape triplu fata de salariul acordat angajatilor autohtoni. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca apreciaza ca lucratorii strainirealizeazao productivitate mai mare.
In timp ce zeci de mii de bacauani au luat sau iau drumul strainatatii pentru a castiga o paine mai buna, pentru acelasi motiv, alte sute de persoane din tari indepartate prefera sa lucreze in judetul Bacau. In momentul de fata un numar de 31 de firme din judet are angajati cu contract de munca, in total, 172 lucratori din diverse state. In Bacau, 18 societati comerciale si o institutie publica lucreaza exclusiv ori partial cu straini. Cei mai multi, cum era de asteptat, sunt la Wear Company, care are 135 de salariati din China. Dar cate un angajat chinez se gaseste si la alte trei firme, din Bacau si Comanesti. Restul pana la 172 sunt din Moldova (26), Turcia, Ucraina si Siria. Dar in Bacau sunt si sute de alti salariati straini care au fost detasati aici pentru a lucra. La aceeasi societate Wear Company se regasesc 221 de persoane din Bangladesh, si tot din aceasta tara Rombet are 39 muncitori constructori, detasati. Odata deschisa aceasta perspectiva, cu siguranta, vor mai veni si alte contingente de straini sa lucreze in judetul Bacau.
Drepturi salariale, la fel cu romanii
Cum era de asteptat, singura motivatie a celor care isi parasesc familia si tara, aflate la mii de kilometri distanta de judetul nostru, si vin sa munceasca aici este salariul. aEvident, salariile lor sunt mai mari decat cele ale angajatilor autohtoni, ne-a declarat Haralambie Irimescu, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau. Dar si randamentul lor productiv este mult mai bun decat cel al salariatilor romani”. Pana nu demult, pentru ca o lege privind imigrantii prevedea ca acestia trebuie sa faca dovada unui venit la cel putin nivelul unui salariu mediu brut pe economie, angajatorii le asigurau minimum o asemenea retributie. Ulterior, insa, a fost adoptat un alt act normativ prin care se prevede ca pentru cetatenii straini care lucreaza legal in Romania este valabila legislatia muncii de pe teritoriul acesteia. Prin urmare, angajatorii sunt obligati sa le ofere salariul potrivit coeficientilor de ierarhizare. Indiferent in ce sector lucreaza, public sau privat, de la 1 ianuarie 2008 angajatii au dreptul la un salariu de cel putin 500 lei. Acesta este stabilit prin Contractul Colectiv de Munca National (CCMN) si este obligatoriu pentru toti agentii economici. Totodata, CCMN prevede si noi coeficienti de ierarhizare pe categorii de salariati. Astfel, coeficientul pentru muncitorii necalificati este 1 iar pentru cei calificati – 1,2. Personalul administrativ, incadrat in functii pentru care conditia de pregatire ceruta este cea de studii liceale, va benficia de un coeficient de 1,2 iar cel care lucreaza pe un post unde se impune sa aiba postliceala, de 1,25. Personalul de specialitate va avea dreptul la 1,3, daca lucreaza pe un post pentru care conditia este de a avea scoala de maistri, sau la 1,5, in cazul in care desfasoara activitate pe o functie care impune studii superioare de scurta durata. In fine, specialistii care sunt angajati pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare au dreptul la coeficientul de ierarhizare 2, adica la un salariu de 1.000 lei.
Randament mai ridicat al muncii
In ciuda acestor reglementari, marea majoritate a angajatorilor acorda pentru muncitorii calificati autohtoni salarii la nivelul celui minim pe economie, adica 500 lei. In schimb, lucratorii straini castiga mult mai mult. aIn realitate, salariile lor sunt intre 1.200 si 1.800 lei, ne-a declarat Ioan Barbu, inspectorul sef adjunct al ITM Bacau. Castiga, intr-adevar, mai mult, dar realizeaza si o productivitate mai buna”. Reprezentantul ITM considera, insa, ca si conditiile create de angajator ii ajuta pe straini sa obtina un randament mult mai ridicat. aSalariatii nostri sunt stresati in timpul lucrului de grijile cotidiene, de gandul ca trebuie sa rezolve o multime de treburi gospodaresti, mai spune Ioan Barbu. Or, strainii care muncesc la noi au asigurate masa si cazarea, astfel ca pe ei nu-i preocupa decat sa lucreze cat mai mult si de calitate, pentru a castiga un salariu cat mai mare”.
Scris de Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.