Mii de firme au intrat în vizorul inspectorilor sanitari veterinari pe parcursul anului trecut. Acțiunile au avut ca scop verificarea modului în care agenții economici au înțeles să respecte normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. Din păcate, veterinarii băcăuani au depistat nu mai puțin de 340 abateri grave care au impus aplicarea de amenzi contravenționale totale de peste 508.000 de lei.
Controalele efectuate în 2019 de inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău
nu au ocolit pe nimeni, fiind luați la bani mărunți atât comercianții de produse alimentare (carne, pește, preparate din carne, produse lactate /legume, fructe, dulciuri și produse de panificație etc), cât și măcelăriile, depozitele de produse din carne, restaurantele, fast-food-urile ori unitățile de prelucrare și conservare a fructelor și legumelor. Lor li s-au alăturat și farmaciile veterinare, unitățile din domeniul nutriției animale sau fermele avicole.
Concluziile controalelor au fost de speriat în condițiile în care mulți comercianți vindeau în spații mizerabile (unele nici măcar nu erau înregistrate sanitar veterinar), manipulau alimentele cu mâinile murdare, neprotejate, sau valorificau la raft produse despre care nu se știa nimic în privința locului unde au fost preparate, a termenului în care acestea puteau fi consumate fără a avea niciun risc etc. Prin urmare, pe lângă aplicarea de amenzi usturătoare, inspectorii sanitari veterinari au fost nevoiți să confiște peste 700 de kg de produse de origine animală și nonanimală, expirate sau fără etichete, acestea ajungând să fie distruse de firme specializate în acest domeniu.
În plus, s-a mai decis închiderea a două firme (o fabrică de conserve de pește și un bar) și suspendarea activității a altor șase firme (brutării, magazine alimentare și o unitate de conserve legume – fructe).
De sancțiuni, nu au scăpat nici crescătorii de animale care, în urma constatărilor veterinarilor, au fost, de asemenea, amendați cu…peste 106.300 de lei. Sancțiunile au fost aplicate, în general, pentru nerespectarea normelor din domeniul sănătății, bunăstării, dar și ca urmare a neidentificării și neînregistrării animalelor. Tot în perioada analizată, specialiștii DSVSA Bacău au procedat la uciderea a 89 porcine depistate în transporturi ilegale de animale vii, măsuri luate în contextul combaterii Pestei Porcine Africane.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.