15 noiembrie 2024

Sute de copaci, taiati in Parcul Gheraiesti

Sute de copaci au fost taiati, in aceste zile, in Parcul Gheraiesti, de la marginea Bacaului. Primaria Bacau, de care apartine parcul, nu a fost instiintata de acest lucru si a dispus suspendarea taierilor in parc.

“Din câte stim, este o lucrare pentru cei care transporta energia electrica si care isi pun in siguranta liniile de inalta tensiune. Deocamdata, am decis sistarea taierilor si am solicitat sa vedem documentele celor care s-au apucat de taieri”, declara, initial, Gabriel Gritcu, seful Directiei Salubritate, Agrement si Parcuri din cadrul municipalitatii bacauane.



El spune ca, atunci când a intrebat de ce au fost taiati copacii si nu doar toaletati, ca sa nu incurce cablurile, i s-a replicat ca firma are mii de kilometri de linii de inalta tensiune si nu poate sa toaleteze in fiecare an copacii, preferând sa-i taie de tot.

Ceata a continuat sa persiste in acest scandal si la câteva zile dupa consumarea evenimentului din Parcul Gheraiesti. Prin urmare, directorul Gritcu a revenit cu o alta declaratie in care preciza ca de acest caz se ocupa Politia Locala.

“Am luat legatura cu reprezentantii acesteia si mi-au spus ca exista un act normativ care prevede ca de-a lungul liniilor de inalta tensiune trebuie sa existe o banda libera lata de 40 de metri. Oricum, eu le-am cerut celor de la Transelectrica sa nu mai desfasoare nicio actiune in zona pâna când nu lamurim cadrul legal.” I-am contactat telefonic pe reprezentantii companiei Transelectrica, despre care se presupunea, initial, ca ar fi implicata in acest scandal.

DSC_0129

“Nu stiu sa ne fi contactat cineva de la Primarie sau de altundeva. Cert este ca noi nu avem instalatii electrice pe acolo. Nu au cum sa treaca prin Gheraiesti, pentru ca noi avem linii de gabarit, care de obicei, evita localitatile. Probabil ca sunt linii de 110 kV, care sunt tot pe stâlpi metalici si care pot fi confundate cu ale noastre. E drept ca si noi efectuam operatiuni de defrisari, acolo unde este cazul, dar se face fie cu ocoalele silvice, fie cu proprietarii, si numai dupa ce, initial, purtam discutii cu ei”, a declarat Stefan Tibuliac, director Transelectrica.

Am continuat demersul nostru jurnalistic la Politia Locala, cea indreptatita sa faca lumina in acest caz. Florin Podoleanu, purtatorul de cuvânt al institutiei, a confirmat existenta unei sesizari in aceasta speta.

DSC_0144

„Inspectorii de la Biroul de Inspectia Mediului si Igienizare au mers la fata locului si au constatat ca acestea se executau in baza Ordinului ANRE nr. 4/2007 si a Legii energiei electrice care prevad ca, sub liniile de inalta tensiune, trebuie sa se creeze un culoar de protectie pentru siguranta acestor linii. Distanta este de 24 de metri fata de limitele laterale ale stâlpilor. Lucrarile erau efectuate de o firma din Negresti Oas care are contract cu E.On, iar lucratorii au prezentat un ordin de executare a acestora”
– Florin Podoleanu – purtator de cuvânt Politia Locala Bacau

Reprezentantii companiei E.On s-au disculpat, motivând ca prezenta din cauza vegetatiei aflate în zona de protectie a retelelor au aparut dese avarii, determinând întreruperi ale alimentarii cu energie electrica, mai ales în conditii de vânt puternic, depunere de chiciura/zapada etc, fiind si un real risc de producerea de accidente si/sau incendii.

„Pentru evitarea unor astfel de situatii, în aceasta perioada sunt executate lucrari de defrisare/toaletare a vegetatiei din vecinatatea retelelor aeriene de distributie pentru asigurarea unei zone de protectie în conformitate cu prescriptiile în vigoare (normativul NTE 003 aprobat prin Ordinul ANRE nr. 32 din 17.11. 2004, ordinul ANRE nr.4 din 9.03.2007). Precizam ca proprietarii/administratorii de terenuri care fac obiectul lucrarilor de toaletare/defrisare au fost informati despre necesitatea realizarii acestora.“
– Sorin Munteanu, reprezentatul E.On Moldova

Din pacate, dupa cum se poate lesne observa, compania de electricitate a ales varianta cea mai facila, preferând sa defriseze, decât sa toaleteze, probabil pentru a economisi din banii care s-ar fi cheltuit pentru curatarea periodica a vegetatiei.

DSC_0094

Ciudat este ca, in legislatia din domeniu, mai exista norme vechi de peste 35 de ani, care nu au fost abrogate pâna acum. Astfel, Decretul Consiliului de Stat 237/1978 pentru stabilirea normativelor privind sistematizarea, amplasarea, construirea si repararea liniilor electrice care trec prin paduri si prin terenuri agricole la art 11 din anexa 1, se prevede explicit ca „se vor evita defrisarile, efectuându-se numai acele lucrari de curatire si taiere a arborilor si crengilor care asigura functionarea liniilor prin pastrarea distantei de siguranta electrica între conductoarele deviate de vânt si coroana arborelui, de 0,5 m la tensiunea pâna la 1 kV si 1 m la tensiuni cuprinse între 1 si 20 kV inclusiv.”

Mai mult, in Ordinul 4/2007 semnat de seful ANRE, la art 18(4) in capitolul rezervat culoarelor de siguranta prin fond forestier precizeaza ca „Liniile aeriene cu tensiune de cel mult 20 kV, cu conductoare izolate sau neizolate, se construiesc la marginea drumurilor, inclusiv a celor forestiere, în culoare amplasate în zonele de protectie a drumurilor publice, la limita zonei de siguranta acestora, în conditiile precizate în NTE 003/04/00”.

Mai departe, la art 18(5) litera (a) a aceluiasi normativ, se precizeaza ca “În conditiile de la alin. (3), distanta pe verticala dintre conductorul cel mai apropiat de arbori si vârful arborilor, inclusiv o crestere previzibila pe o perioada de 5 ani începând de la data punerii în functiune a liniei, trebuie sa fie de cel putin 1 m, pentru LEA (liniile electrice aeriene n.r.) cu tensiune de 20 kV”.

Razvan Bibire
Silvia Patrascanu
Geta Panaite
Florentin Radu

+ Galerie foto: FOTO: Sute de copaci, taiati in Parcul Gheraiesti




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014