In prima sesiune anuala a PNDR 2020, incheiata luna trecuta, femierii din judetul Bacau au solicitat aproape 12,5 milioane de euro prin cele 131 de proiecte depuse la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Situatie multumitoare, in conditiile in care primele sesiuni anuale de primire a proiectelor de finantare au fost deschise începând cu 25 martie 2015, când a demarat primirea de proiecte pentru Submasura 6.1, Submasura 4.1 si Submasura 19.1.
Cert este ca, la nivelul judetului, cele mai multe cereri de finantare – 80 – au fost depuse pentru Submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, prin care fiecare proiect poate beneficia de maximum 50.000 de euro. Valoarea totala nerambursabila pentru toate proiectele depuse de bacauani prin aceasta submasura s-a apropiat de 3,3 milioane de euro. Interesati s-au mai aratat bacauanii si pentru Submasura 6.4 „Investitii în crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”, unde, desi a fost deschisa abia pe 14 iulie 2015, au reusit sa depuna dosarele on-line, pe www.afir.info, nu mai putin de 22 de bacauani (valoarea totala eligibila – peste 3,7 milioane de euro).
La Submasura 4.1 „Investitii în exploatatii agricole”, AFIR a mai primit alte 11 proiecte, cu o valoare totala eligibila de aproape 2,7 milioane de euro. O alta Submasura din noul PNDR la care au subscris bacauanii este 6.2 „Sprijin pentru înfiintarea de activitati neagricole în zone rurale”, capitol unde s-au inregistrat nu mai putin de 14 dosare, in conditiile in care lansarea apelului de primire a cererilor de finantare s-a facut abia in vara.
Investitiile în fermele mici au continuat si în actuala perioada de programare, pentru Submasura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” fiind depuse la sediul Oficiului Judetean al AFIR Bacau 2 proiecte. Mai retinem si Submasura 19.1 „Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala” la care au fost primite 6 cereri de finantare conforme, în valoare totala de aproape 100.000 de euro. „Cererile de finantare pentru proiectele din sectorul pomicol presupun un timp mai îndelungat de pregatire, având în vedere necesitatea eliberarii unor avize si documente suplimentare (autorizatia de plantare, proiect tehnic de plantare etc.), situatie reflectata si de numarul mic de proiecte depuse prin submasurile de finantare dedicate acestui sector”, au aratat reprezentantii AFIR.
Astfel, pentru Submasura 4.1a „Investitii în exploatatii pomicole”, la nivelul judetului Bacau, s-a depus doar o singura cerere de finantare, cu o valoare nerambursabila de peste 870.000 de euro. La fel si la proiectele ce vizeaza infrastructura agricola, capitol unde pentru Submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice” a fost depusa tot o singura cerere de finantare, în valoare totala nerambursabila depaseste 985.000 de euro.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.