23 noiembrie 2024

Sute de bacauani au sarbatorit Ziua Crucii

Zi de post si rugaciune

14 septembrie a fost ziua in care atât credinciosii ortodocsi si catolici praznuiesc Inaltarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai mari sarbatori bisericesti. In aceasta zi, toate lacasele de cult au fost pline cu mii de bacauani. Inaltarea Sfintei Cruci este cea mai veche sarbatoare inchinata Crucii.



Bacauanii au sarbatorit Inaltarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, cum este denumita in popor data de 14 septembrie, una dintre cele mai mari sarbatori crestine. O zi inchinata cinstirii Crucii Domnului – altarul Jertfei mântuirii noastre, praznuita atât de credinciosii ortodocsi, cât si de cei catolici. Inceputul acestei vechi sarbatori crestine se leaga de numele marilor Imparati crestini: Constantin cel Mare si mama sa Elena, cei care au dat libertatea de credinta tuturor crestinilor din Imperiul Roman. In anul 335 s-a gasit Crucea pe care a fost rastignit Isus, iar in anul 630, aceasta a fost depusa cu mare cinste in Biserica Sfintului Mormânt din Ierusalim. In amintirea momentului din anul 335, an de an, in fiecare biserica este asezata Sfinta Cruce in mijlocul lacasului de cult, iar crestinii o impodobesc cu flori si se inchina.
Este o zi de post, o zi in care suntem chemati sa meditam la Jertfa Mântuitorului, la suferintele indurate pentru noi, oamenii. Slujbele si cântarile bisericesti subliniaza tocmai importanta Crucii in viata crestinilor.
De sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci sunt legate si numeroase traditii. In popor, in aceasta zi se fac prognoze meteorologice si agrare si se culeg plante de leac.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014