-cele mai multe firme au aparut in domeniile constructiilor si comertului, dar si in transporturi si cosmetica/infrumusetare – in general, firmele apartin si sunt conduse de barbati, femeile fiind mai rezervate fata de domeniul afacerilor – in schimb, aproape 700 de firme au fost infiintate de tineri, primind sprijin de la stat
De mai bine de un sfert de secol, afacerile in judetul Bacau au aparut si au disparut, dupa cum au fost vremurile, dar si in functie de interesul celui care a decis sa faca bani din activitati economice. Daca, pe la inceput, bacauanii incercau cu duiumul sa dezvolte o mica afacere sau sa o continue pe cea inceputa imediat dupa 1989, ei bine, azi, tot mai putini sunt cei care incearca cu degetul apa destul de tulbure a afacerilor.
Judecând dupa datele statistice ale Oficiului Registrului Comertului (ORC) de pe lânga Tribunalul Bacau, numai in prima jumatate a acestui an, bacauanii au inceput 1.241 de noi afaceri. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, când au luat fiinta 1.503 societati comerciale, se constata o scadere cu mai bine de 21 de procente. Cele mai multe firme infiintate in acest an au fost cele de tip SRL (665 fata de 830, in 2015), urmate de Intreprinderile Individuale (II) – 488, fata de doar 257, in anul trecut – si Persoane Fizice Autorizate (PFA) – 325, fata de 145, in 2015).
„Sub aspectul obiectului principal de activitate declarat, cele mai multe firme sunt din domeniul constructiilor, respectiv 91, urmate de cele care activeaza in comertul cu amanuntul in magazine nespecializate cu vânzare predominanta de alimente, bauturi si tutun – 64 de societati”, a declarat Ghiorgita Patrichi (foto), directorul ORC Bacau. Bacauanii au mai fost interesati sa deschida afaceri si in transporturi rutiere de marfuri (cod CAEN 4941) – 61.
Pe urmatoarele locuri in acest clasament sunt societatile de prelucrarea a datelor, administrarea paginilor de web si activitati conexe (cod CAEN 6311) – 46 si cele de coafura si alte activitati de infrumusetare (cod CAEN 9602) – 34 de firme. Aceeasi sursa releva faptul ca, in intreg judetul, exista 26.621 de firme active, din care 16.209 sunt persoane juridice si 10.412 persoane fizice. Distributia pe sexe a asociatilor/actionarilor persoanelor juridice la data de 30 iunie 2016 indica o pondere detinuta de barbati, respectiv 14. 971, fata de 9.663 femei. La fel si in cazul titularilor/membrilor PFA/II/PF, situatii in care barbatii detin suprematia – 6.940, fata de 4.641 femei.
Tineri si nelinistiti
Daca sexul frumos nu s-a prea incumetat sa intre in afaceri, in schimb tinerii se pare ca vor din ce in ce mai multi sa se faca patroni. Astfel, de cinci ani de când a demarat programul de stimulare a infiintarii si dezvoltarii de microintreprinderi de catre antreprenori tineri, in judetul Bacau au luat fiinta nu mai putin de 698 de firme de tip SRL-D ( debutanti), dintre care 599 mai sunt in functiune, 22 fiind radiate, iar alte 107 sunt in alte stari.
Reamintim ca potrivit OUG 6/2011, infiintarea unei SRL-D este gratuita, cu exceptia timbrului de 4 lei la Registrul Comertului si de capitalul social minim de 200 de lei, ce se poate ulterior retrage. In plus, detinatorul unei SRL-D poate sa aplice pentru obtinerea de ajutor financiar nerambursabil in valoare de 10.000 de euro.
La final, mai precizam ca si tinerii studenti cu idei de antreprenori si-au infiintat firme in baza HG 166/2003. Astfel, pâna in prezent, au fost deschise 742 de firme, dar care doar 249 mai sunt in fucntiune, diferenta fiind radiate – 370 sau in alte stari -123. Potrivit HG nr. 166/2003, studentii care vor sa infiinteze firme pot beneficia de scutiri de la plata unor taxe si tarife. Ei trebuie sa aiba cel mult 30 de ani, sa urmeze cursurile unei forme de invatamânt superior acreditate si sa fi absolvit cel putin primii doi ani de studiu.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.