19 octombrie 2024
ActualitateSuspiciuni mari la verificarea apometrelor / Asociatiile nu accepta testul, pe incredere

Suspiciuni mari la verificarea apometrelor / Asociatiile nu accepta testul, pe incredere

Conducerile asociatiilor cer sa asiste la verificarea apometrelor. Conducerea Regiei Autonome de Gospodarie Comunala (RAGC) sustine ca acest lucru nu este permis, deoarece in laboratorul de verificare sunt multe aparate care functioneaza pe baza de mercur. Asociatiile suporta toate cheltuielile cu verificarea, daca rezultatul dat de RAGC este bun.

In toate asociatiile de proprietari din Bacau sunt locatari nemultumiti de coeficientul de corectie la apa rece. In unele cazuri, acesta depaseste consumul inregistrat de apometrele din apartamente. Explicatia care se bazeaza pe diferenta de clasa dintre apometrul de bransament si cele de apartament nu ii satisface pe reclamanti. Acestia suspicioneaza ca sunt incarcati la plata de administratorii asociatiilor de proprietari sau de Regia Autonoma de Gospodarie Comunala (RAGC), ba chiar de ambele. „Avem tot timpul discutii cu proprietarii din cauza acestui coeficient de corectie, ne-a declarat Vasile Juncu, presedintele Asociatiei de proprietari 202, de pe strada Veniamin Costache. Si pe buna dreptate. Oamenii incearca sa faca economie, sa plateasca mai putin la apa, dar sunt nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru ceva ce nu au consumat”. Dupa ce a verificat raportarile locatarilor si starea retelei interne, suspiciunea s-a abatut asupra apometrului general. aAm solicitat verificarea acestuia, a completat presedintele Juncu. L-a demontat din caminul inundat, plin de noroi, o echipa de la RAGC. Cand am solicitat sa asist la verifcarea lui metrologica, la RAGC, am fost refuzat”. Vasile Juncu, asemenea altor presedinti de asociatii de proprietari, nu este de acord nici cu procedura de verificare a apometrelor: aAparatele sunt mai intai spalate si abia apoi verificate. Credem ca se modifica astfel functionarea lor”.



aSpalatul nu modifica modul de functionare a aparatului”

Pusa in fata suspiciunilor formulate de catre presedintele Asociatiei de proprietari 202, conducerea RAGC le respinge categoric. aEste posibil ca un apometru de scara sa aiba ecranul innegrit sau sa fie infundat, declara Adrian Craiovan, directorul RAGC. Nu putem verifica pe bancul de probe un apometru infundat, prin urmare trebuie sa-l spalam, pentru a vedea ce are. Si ceasornicarul cand se uita intr-un ceas ca sa-l repare sufla mai intai praful de pe el. Aceasta nu inseamna ca prin spalare se schimba modul de functionare a apometrului. El este verificat cu apometrul etalon privind precizia inregistrarii consumului”. Potrivit Contractului-cadru de furnizare a apei reci, aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunale (ANRSC), contoarele instalate la bransamentul fiecarei scari de bloc se demonteaza de catre regie si se supun verificarii intr-un laborator metrologic autorizat. In cazul RAGC, verificarea se face in laboratorul ei. La probele la care este supus apometrul nu se accepta prezenta vreunui reprezentant al asociatiilor si de aici si suspiciunea fireasca a acestora in ce priveste corectitudinea rezultatului. Conducerea Regiei sustine, insa, ca nu exista niciun motiv de indoiala legat de obiectivitatea rezultatului. aLegislatia privind protectia muncii nu permite accesul persoanelor straine in laborator, deoarece aici avem instalatii de metrologie etalon pe baza de mercur, afirma Petrus Radulescu, directorul tehnic al RAGC. Verificarea apometrelor se face pe standul nostru, dar sub controlul unui delegat de la Metrologie. El verifica prin sondaj corectitudinea probelor si isi da avizul la toate documentele”.
Dar reprezentantii asociatiilor nu se multumesc cu aceste explicatii, mai ales ca in cazul an care verificarea se face la cererea lor, in interiorul termenului de valabilitate metrologica, atunci cheltuielile cu probarea, montarea si demontarea aparatului vor fi suportate de catre ele, daca se dovedeste ca apometrul este bun. Verificarea pe standul de probe costa pentru locatari 17,29 lei. Dar locatarii trebuie sa mai scoata din buzunar 34,1 lei pentru demontarea apometrului si alti 55,5 lei, pentru montarea lui.Scris de Doina Mincu, Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img