Intr-o editie trecuta, publicam un articol in care consemnam faptul ca senatorul Vasile Nistor a beneficiat de modificarile Legii 341/2004, privind recunostinta fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei române din decembrie 1989, acordându-i-se, prin Decret prezidential, noul titlu de “Luptator cu rol determinant”, prevazut in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 95/2014, care a impartit Revolutia si revolutionarii in doua. Ordonanta isi face efectul, cu toate ca nu a trecut de Camera Deputatilor- for decizional, fiind contestata de multe asociatii de revolutionari.
Care este modificarea din Legea 341, introdusa in OUG 95/2014, ce a condus la comentarii, interpretari si reclamatii?
La articolul 3, pct. 3, apare o noua categorie de revolutionari: Luptator cu Rol Determinant (sublinierea ne apartine), care se atribuie “celor care in perioada 14-22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Române din Decembrie 1989, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar in localitatile in care, in urma acestor actiuni si confruntari au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pâna la fuga dictatorului.” (s.n)
Tot Ordonanta stabileste si Orasele Martir, toate din Transilvania, lista modificata si paramodificata ulterior, la interventia unor asociatii din orasele omise, cum a fost Brasovul, insa Bacaul nu face parte din aceasta lista. Dictatorul a fugit pe 22 decembrie 1989, ora 12.09, dupa cum stie toata tara, iar multimea, participantii la revolutia din Bacau, a inceput sa vina in Piata pe la ora 12.30-12.40. In primele coloane, cum ar fi cea de la IMU, se afla si Vasile Nistor, care a si urcat in balcon. Pentru a fi declarat revolutionar au fost necesare mai multe documente (procedura s-a incheiat in 2010), printre care si trei declaratii ale unor martori, cât si un atestat ca nu ai fost colaborator al fostei Securitati. Initial senatorul de acum Vasile Nistor, a primit Certificat de revolutionar, ca “Luptator remarcat pentru fapte deosebite”, beneficiind, conform legii, de o indemnizatie lunara, calculata cu un indice de 1,10, din salariul mediu brut pe economie, indemnizatie taiata de Guvernul Boc, in 2012, de unde a si pornit scandalul.
Ordonanta data pe furis!
Ce urmeaza este de domeniul SF-ului. Când noul premier Victor Ponta promite, pe 18 decembrie 2014, repararea “daunelor” produse de Basescu si Boc, omite, in prima faza, revolutionarii, promitând, inclusiv ministrul Finantelor Vâlcov, o erata.
“Bomba a venit, ne spune Nicolae Nichita, (revolutionar, certificat Seria LRM-N, nr. 00498, membru al Asociatiei 22 Decembrie Predeal, afiliata la Asociatia 21 Decembrie Brasov, restabilit in Bacau), pe 28 decembrie 2014, când apare, in mari chinuri, OUG 95. Ce face aceasta ordonanta, nascuta noaptea?
Imparte revolutia si revolutionarii in doua: «Luptatori cu merite deosebite» (14-25 decembrie) si «Luptatori cu rol determinant» (14-22 decembrie 1989). Cei din prima categorie nu mai primesc indemnizatie lunara, ci doar 0,6 din salariul mediu brut, la pensie, iar cei trecuti la categoria a II-a (art. 3 pct. 3), primesc aceasta indemnizatie lunara.
Si a inceput nebunia: noi dosare, noi cereri de schimbare a certificatelor, s-au incalcat prevederile OUG 95, prin tot felul de decizii ale Secretariatului de Stat pentru Revolutionari (SSPR), de aici, cred, si aparitia pe aceste liste a unor persoane contestate de unele asociatii, din alte orase decât cele nominalizate in ordonanta, cum este, am auzit, si cazul senatorului Nistor.
Eu nu acuz pe nimeni, cererea se face pe proprie raspundere, doar intreb, iar voi, ziaristii, aveti posibilitatea sa verificati: cei trei martori din dosar, daca mai sunt in viata, sunt si ei «Luptatori cu rol determinant?»”
Nicolae Nichita lanseaza si o ipoteza: este posibil ca senatorul Vasile Nistor sa se fi prevalat de prima parte a art.3, pct.3: “(…) au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar”, atunci când a facut cererea. Nu am vazut dosarul, insa din declaratia senatorului Vasile Nistor, la interpelarea noastra, am retinut:
“La Revolutie am facut ce trebuia. Nu m-am dus pentru bani, ci pentru un ideal, ca toti ceilalti bacauani. In Bacau nu au murit oameni, nu au fost raniti, deoarece revolutia a fost mai puternica ca antirevolutia din alte orase. Unde revolutionarii au fost bine organizati, au anihilat conducerile institutiilor de forta, cum a fost in Bacau, Revolutia a invins fara incidente majore, iar meritul este si al celor care au condus-o. In opinia mea, noua ordonanta face curatenie, vor ramâne doar revolutionarii autentici”, a precizat revolutionarul Vasile Nistor. Nimic despre argumentele si dovezile pentru care a primit noul titlu de revolutionar.
Vasile Nistor si Revolutia din Bacau
Am vrut sa aflam si opinia unui revolutionar bacauan, fost detinut politic, participant inca de la primele ore la Revolutie. Mircea Olindaru, presedinte al Asociatiei Revolutionarilor din Bacau – 22 decembrie 1989, infiintata, legal, din fosti membri ai Filialei nr. 5 a Asociatiei Revolutionarilor “Metrou” Bucuresti:
“In Bacau, este important sa precizez de la inceput, nu s-au distribuit arme, nu s-a tras, nu a murit nimeni, nu a fost ranit vreun om. Eu, si multi altii, am ajuns in centru, apoi in balconul Prefecturii, pe la ora 13.30.
Mai erau Geo Popa, Dumitru Sechelariu, Val Manescu, a venit si Vasile Nistor, Gheorghe Neagu etc., lista este publicata in nr. 2 al ziarului Desteptarea.
Spre seara, fiecare dintre noi a fost repartizat sa se deplaseze la unitatile de forta din Bacau, Securitate, Trupele de Securitate, Militie, unitati militare, Unitatea de filaj (unde am fost eu), niciun comandant nu a opus rezistenta, toate armele erau in rastele, sigilate, inclusiv cele ale Garzilor patriotice, iar ei s-au pus la dispozitia FSN.
Au fost si momente de panica, circulau tot felul de zvonuri, insa, repet, nu s-a tras, nu a murit nimeni! Si, atunci, ne intrebam si ne exprimam mirarea, in numele membrilor asociatiei noastre, nu acuzam, nu judecam, cum de beneficiaza Vasile Nistor de acest titlu, daca OUG 95/2014 se aplica corect. Atât. Avem acest drept.”, ne-a declarat Mircea Olindaru.
Asociatia condusa de Mircea Olindaru va face o intâmpinare catre SSPR, pentru a afla care este temeiul legal si dovezile, in urma carora senatorului Vasile Nistor i s-a acordat Titlul de “Luptator cu rol determinant in Revolutie”, acelasi demers fiind facut si la Guvern si Presedintie.
Cât priveste indemnizatia la care au dreptul “Luptatorii cu rol determinant”, Vasile Nistor spune ca o va dona unei asociatii care se va ocupa de infiintarea unui Muzeu al Revolutiei. “Este nevoie de un Muzeu al Revolutiei, pentru ca si tinerii si copiii sa stie, sa afle, ce s-a intâmplat in decembrie 1989”, a mai spus senatorul Vasile Nistor.
La “dosarul” nostru mai avem si alte marturii, declaratii, ale unor revolutionari bacauani, privind evenimentele din 22 decembrie 1989, asupra carora vom reveni, cum suntem deschisi sa publicam in continuare si pozitia clara a senatorului Vasile Nistor, referitoare la OUG 95, asupra careia s-a aplecat cu rabdare si profesionalism in timpul dezbaterii ei in Senat, dar si cu privire la noul titlu obtinut.