In aceasta luna Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau organizeaza, in parteneriat cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”, programul de formare continua “Holocaust, combaterea rasismului si discriminarii”, acreditat de Ministerul Educatiei, destinat profesorilor de istorie, stiinte socio-umane si dirigintilor din învatamântul preuniversitar.
Cea de a doua sesiune a acestuia va debuta vineri, 27 februarie 2015, la ora 13.30, in Sala de conferinte a Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, invitati speciali fiind supravietuitori ai Holocaustului, dr. ing. Liviu Beris, supravietuitor al Holocaustului din Transnistria si ing. Iancu Tucarman, supravietuitor al pogromului de la Iasi.
De asemenea, la eveniment sunt invitati si reprezentanti ai Comunitatii Evreilor din Bacau, care vor face o scurta prezentare a evolutiei comunitatii evreiesti in spatiul romanesc, din perspectiva istorica, economica, sociala, politica, dar si a modulului in care viata comunitara evreiasca s-a reflectat in cultura romaneasca. Este de notorietate faptul ca de-a lungul timpului, comunitatea mozaica din Bacau a avut o contributie importanta la modernizarea orasului de pe Bistrita.
In acest context accentul va fi pus cu preponderenta pe dezbateri referitoare la una dintre cele mai mari tragedii ale umanitatii din secolul trecut, Holocaustul, fenomen care a afectat grav, din nefericire, si societatea romanesca, in timpul celui de al doilea razboi mondial.
Programul de formare este parte integranta a proiectului national ”Educatie pentru viitor prin intelegerea trecutului”, initiat si organizat de Ambasada SUA la Bucuresti, Muzeul Holocaustului de la Washington, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” si de Ministerul Educatiei.
Este de notorietate faptul ca in ultimul deceniu Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a fost implicata direct in organizarea unor activitati cu caracter educational si civic, care au promovat combaterea extremismului, discriminarii, intolerantei, rasismului, xenofobiei si antisemitismului.
Astfel, institutia bacauana a avut ocazia deosebita sa-si prezinte, la cel mai înalt nivel, proiectele si programele educationale, civice si culturale.
“Aceasta sesiune de formare si totodata emotionanta intalnire cu supravietuitori ai Holocaustului, poate genera sensibilizarea profesorilor, cu privire la problematica discriminarii si la dezvoltarea unor valori si atitudini civice, precum: acceptarea diversitatii etnice, respectul reciproc, empatia, sentimentul identitatii, sentimentul apartenentei etnice, dar si la responsabilitatea civica.
O secventa va fi dedicata tragediei rromilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Din nefericire, intoleranta, ura rasiala, xenofobia si antisemitismul se manifesta înca în lume. De aceea, mai ales tanara generatie, trebuie sa fie educata in spiritul promovarii tolerantei si a bunei intelegeri”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.
Prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacau
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.