22 ianuarie 2025
OpiniiEditorial„Supermani” și semizei

„Supermani” și semizei

Cred, cu tărie, că un primar n-ar trebui să stea în funcție mai mult de un mandat. Dincolo de atenția extrem de mare pe care trebuie să o acorzi la momentul când pui ștampila pe buletinul de vot. Altfel, dacă stă mai mult de patru ani, se „dedulcește” la bani și la alte povești din-astea. Avem exemple chiar lângă noi, dar și prin țară. Nici dacă a dovedit omul că, în urma sa, a lăsat ceva, să zicem, o urmă importantă locului, nu trebuie să rămână în fotoliul de edil mai mult de patru ani.

Ai realizat ceva pentru comunitate, foarte bine, ai fost plătit, așa cp treci la loc, de unde ai venit. Păi, dacă depășește un mandat, gata!, omu’ se obrăznicește, uită, în mod voit, ce-a promis, te ia de sus, nu mai vorbește cu tine de la egal la egal. Doar prin interpuși, purtători de vorbe, mulți niște nepricepuți care, la fel, au senzația că l-au prins pe Dumnezeu de picior.



Pe-urmă, se înconjoară de câțiva tiriplici care-l susțin (aparent necondiționat) și care-l tot pupă unde-i temelia mai moale, de crede omul că-i superman sau vreun semizeu, ceva. Ei, și pe urmă, se-apucă tovarășul să taie și să spânzure, după bunul plac, ba mai face și tot soiul de schimbări în schemă, umplând-o cu de-ai lui, mai vine cu niște idei crețe desprinse de pe neuronii ținuți pe bigudiuri.

Or, mai rău, pretinde comisioane, „ca să mănâncă șî gura lui ceva”, doar om e și el. Domne, n-am văzut unul, dar măcar unul, fir-ar să fie, care să vină la primărie cu dorința de a face din oraș o bijuterie, în care să-ți fie mai mare dragul să trăiești, să dea buluc veneticii cu idei și fapte care să ridice urbea din rahat. Nu. Toți au ajuns acolo mânați de bani, dare-ar nu știu ce în ei! În multe țări din Europa, salariul primarului este stabilit ca procent din numărul de locuitori.

Al nostru are o leafă de 28.000 de lei, din care mai rămâne cu vreo 18.000. Joac-o pe-asta! De-asta zic să fii atent pe cine-alegi, data viitoare. Nu trebuie să te uiți în gura lor, vor spune vrute și nevrute, doar ca să-i alegi. Ci să le verifici profilul, în amănunțime. Internetu-i plin cu de-astea. Le verifici tot, inclusiv pregătirea profesională, dar și viața de familie, chiar dacă asta pare o ingerință lipsită de delicatețe.

În felul ăsta, poți să îi „citești”, cât de cât. Apoi, mai perii conștiincios și știrile legate de personajul care se vrea edil. Încă de la prima apariție neconformă, individul ar trebui înlăturat din listă, căci odată ce a gafat, va fi „dispus” să o facă și de-acum încolo, la cote mult amplificate. Le dai flit, din start, și celor care s-au plimbat, de la un partid la altul.

Sunt cei mai lipsiți de încredere, din traseismul lor politic înțelegând, de fapt, iubirea pretendentului față de … ciolan. Or, ei îl vor cel mai mult, cu orice preț, iar odată ce l-au apucat, poate veni și … apocalipsa, că nimic nu le mai pasă. Oricum, nota de plată o vom plăti tot noi, mulțimea care l-a învestit. Prin urmare, unui edil nu-i trebuie decât patru ani, maximum, să stea acolo, sus. Alfel, se trasformă în superman sau semizeu.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img