15 noiembrie 2024

Super economie buhușeană. Licărul Speranței

În peisajul zvârcolirilor postdecembriste, S.C. INTERTRANSCOM IMPEX SRL a reușit să devină un brand național sănătos. Nu-l auzi strănutând la orice moft al hachițelor mediului nostru de afaceri. A crescut aidoma voinicului din poveste; fără E-uri politice, natural, încurajând frumoase vise pentru cei care trăiesc optimist și onest.

Zorii și prezentul



Înființată în 1994, INTERTRANSCOM IMPEX SRL Buhuși are ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare și de încălzire.
Ulterior apariției pe piață al marilor retaileri de materiale de construcții, managementul firmei a înțeles că revânzătorii acestor bunuri se vor confrunta cu probleme și a ales calea producției, începând cu investiții în două linii de plase sudate.
La înființare, firma avea patru salariați și o cifră de afaceri de 100 000 de euro. Astăzi are peste 400 de angajați, cifra de afaceri fiind de 350 de milioane de euro. Spațiile de producție au o suprafață de peste 20.000 m.p. (hale industriale). Totul este într-o continuă dezvoltare. Utilajele liniilor de producție, importate din Elveția și Germania, sunt de ultimă generație; tehnologiile sunt actualizate constant, inclusiv cu ajutorul specialiștilor elvețieni, germani etc. Cele 11 linii de trefilare a firelor la rece deservesc 7 linii de plasă sudată, un cuptor și 3 trefiloare pentru producția de sârmă moale neagră și 2 linii de producție pentru panouri și plasă sudată zincate. Între 2011 și 2021, numărul angajaților a crescut de la 90, la peste 400 de persoane în 2011.
Produsele firmei ajung pe piața internă, fiind livrate prin intermediul unei flote proprii de peste 100 de camioane, dar și cu participarea unor parteneri de transport.
Aprovizionarea cu materii prime și materiale este realizată, în cea mai mare măsură, de pe piețele externe, din țări precum Turcia, Italia, Algeria, Egipt, Grecia, Ucraina, Bosnia și Herțegovina etc., prin intermediul transportului maritim, fluvial sau feroviar.

Portretul firmei

Conducerea firmei nu este un fan al topurilor, premiilor sau aparițiilor în spațiul public. Participarea la realizarea topului anual organizat de Camera de Comerț Bacău n-a fost niciodată o prioritate pentru managerul companiei, acesta preferând să-și canalizeze eforturile și prioritățile către investiții, modernizare și o gândire pro-activă pentru fiecare nou an.
Ioan Teslaru, administratorul unic, laureat al PREMIILOR DEȘTEPTAREA, spune simplu: ,,INTERTRANSCOM este o firmă care și-a propus să ajungă cât mai sus. În 2021 este a doua firmă din județ, conform cifrei de afaceri, după brandul de excepție DEDEMAN. În topul național al competiției Capital 300 ocupă locul 129”. Recent, Revista Capital nota că INTERTRANSCOM, ,,producător de plasă sudată, panouri de gard, sârmă moale și fier fasonat”, a înregistrat cel mai bun an de la înființarea sa. Datorită creșterii cifrei de afaceri cu 30% în 2020, ajungând la venituri de 960 milioane de lei, compania a sărit peste o sută de locuri în topul Capital, față de anul trecut. Lunar, procesează acum 12.000 tone de metal și a avut o creștere de 63% a profitului în 2020, încasând 43 de milioane lei.

Resurse umane de import

Ca efect negativ al migrației populației spre Vest, firma s-a confruntat cu o criză a forței de muncă, acutizată în ultimii doi, trei ani și din cauză că populația din zona Buhuși este îmbătrânită. S-a apelat la o soluție inedită: angajarea unor muncitori străini. În urmă cu două luni, 25 de cetățeni din Tadjikistan, familiști, în general, cu vârste cuprinse între 25-35 de ani, au devenit salariați ai firmei. De asemenea, au fost realizate demersuri pentru angajarea a încă 25 de concetățeni ai acestora, care vor ajunge în Buhuși anul viitor, în luna februarie. ,,Sunt disciplinați, responsabili, nu consumă alcool, au cazare și masă asigurată. S-au integrat foarte bine, au înțeles cultura firmei, spiritul comunității locale”, spune managerul Ioan Teslaru. Cândva, Fabrica de Postav Buhuși avea peste 10 000 de salariați; forță de muncă autohtonă era din belșug…

Mediul de afaceri

Uneori, chiar și oameni cu putere de decizie aparent… normali, dar roși probabil de veninul invidiei, de interese personale și incompetență, înalță ziduri peste ziduri în fața inițiativei private legale și de succes. În peisajul acestei economii de piață care este bolnavă de oftat, INTERTRANSCOM simte nevoia realizării unor pași esențiali pentru construirea unui mediu de afaceri sănătos, mai ales prin: eliminarea barierelor/ blocajelor din calea investițiilor (a celor administrative și de reglementare, în special); accelerarea reformelor structurale; simplificarea procedurilor de aprobare; identificarea unui portofoliu stabil de proiecte etc.

Aerul occidental

Am vizitat toate spațiile de producție și desfacere, garajele, parcul auto, atelierele de reparații/ întreținere, compartimentele de proiectare și gestionare a… viitorului etc., aflate pe vreo douăsprezece hectare. Totul este impresionant. În unele hale de producție, cu suprafețe de sute de metri pătrați, întâlnești doar câte doi, trei salariați. Totul este automatizat. Instalațiile funcționează ,,ceas”; elvețian… Autocamioanele și motostivuitoarele roiesc peste tot. Se lucrează în două schimburi. Am discutat cu mulți salariați. Prinzându-mi (și) privirile admirative într-o hală… elvețiană cu linii de plasă sudată, unul dintre aceștia mi-a spus: ,,Super economie buhușeană!” Un altul l-a susținut: ,,Povestea de aici este o mană cerească pentru buhușeni”. Prins în mrejele seducătoare ale extinderii firmei, un constructor a adăugat: ,,Când se va mai potoli atmosfera asta de șantier, totul va fi aici occidental: de la producție/ desfacere, la design industrial și bucuriile mediului”.

Vocea tadjikistanezului

Azizov Nazrullo, inginer chimist, coordonează activitatea celor 25 de tadjikistanezi, salariați ai firmei. ,,Compania INTERTRANSCOM este prietenoasă, performantă. Ne-am adaptat, ne simțim foarte bine aici și din punct de vedere salarial, al condițiilor de muncă și viață, în general. Și orașul este prietenos. Avem cazare, masă, internet, TV. Ne este dor de casă, firește, dar vorbim în fiecare zi cu membrii familiilor noastre”. Există proiecte de integrare socială și prin activități culturale și sportive. Deja, ing. Azizov Nazrullo, cunoscând interesul firmei de a angaja și alți tadjikistanezi, a contactat mulți compatrioți care lucrează în România, invitându-i să lucreze aici. Mulți dintre ei au fost încântați de ofertă, dându-și acceptul.

Portrete semnate de primarul urbei

,,INTERTRANSCOM: seriozitate, sănătate, responsabilitate, continuă dezvoltare cu accentul pe investiții în tehnologie de ultimă generație, în resurse umane locale și din afara țării. Este o afacere construită solid: de la producție la desfacere, de la marketingul inteligent la managementul performant.
Ioan Teslaru este și un om al cetății. S-a implicat și în dezvoltarea comunității. Spitalul, activitatea sportivă și cea culturală, școlile, unele persoane bolnave au cunoscut sprijinul său constant. Avem nevoie de INTERTRANSCOM și pentru faptul că este un exemplu de discurs pentru ceilalți care au sau vor avea îndrăzneli frumoase pentru inițierea/ dezvoltarea unei afaceri”, ne-a spus primarul Vasile Zaharia.

Viitorul și prezentul, prieteni mari

,,Prezentul nostru este un mare prieten al viitorului. Vrem să devenim cea mai importantă industrie de profil din România. Urmărim mărirea capacităților de producție și desfacere. Din 2022 începem și activitatea de export. Vrem ca orașul Buhuși să fie pus și pe harta europeană a producției din domeniul metalurgiei. Ne dorim ca Buhuși să nu rămână un nume mic de oraș, ci să se audă despre el și în Europa”, ne-a spus Ioan Teslaru.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014