15 ianuarie 2025
ContrasensSunteti pregătiți de război?

Sunteti pregătiți de război?

Am discutat despre nebunia care a cuprins Europa: întâi prin achizițiile nebunești de arme și, pe urmă, prin denunțarea tratatului din 1990 care limita numărul de militari și sisteme de armament.

O nebunie aparte a început să cuprindă și România; desigur că știm de unde ni se trage și cine manevrează sforile. Cert este că se pregătește o nouă lege care ar acorda președintelui puterea de a trimite trupe peste hotare pentru a proteja cetățenii români. Ideea este interesantă pentru că sare peste legislația actuală care nu permite intervenția pe teatrele de operațiuni decât cu aprobarea Parlamentului.



La fel, intervenția Armatei este posibilă doar pe timp de război iar, dacă nu ne atacă nimeni, teoretic, nu am avea niciun motiv să ne războim. Doar că noua legislație ar permite o intervenție militară românească în Ucraina.

Nu direct, ci mai întâi cu o oprire în Republica Moldova, unde trăiesc circa 600.000 de cetățeni care au dobândit cetățenia română. Practic, se poate întâmpla un scenariu în care, sub pretextul protejării cetățenilor români din Republica Moldova, trupele românești să intre în această țară.

Știm deja că autoritățile de la Chișinău încearcă din răsputeri să determine un conflict atât cu Transnistria, regiunea separatistă, cât și cu Găgăuzia, regiunea autonomă în cadrul Republicii Moldova. De mai bine de un an de zile, autoritățile moldovene impun condiții tot mai grele celor două entități. Atât transnistrenii cât și găgăuzii au căutat sprijin la Moscova și au anunțat că vor ieși din componența Moldovei dacă această țară se unește cu România.

Așadar, un conflict poate fi declanșat oricând, mai ales că aliații noștri strategici se pricep la „steaguri false”. În acest context, legea i-ar permite președintelui României, fără să ceară aprobarea Parlamentului, să trimită trupe românești în Republica Moldova, unde vor intra, în cele din urmă, în conflict cu forțele rusești – în Transnistria existând un mic contingent de militari ruși.

Ceea ce va însemna în mod direct declanșarea unui conflict militar între România și Rusia. Cum am mai spus, acest gen de conflict nu va activa Articolul 5 din Carta NATO întrucât România ar fi un stat agresor, nu unul agresat. Oricum, va conta prea puțin, cine are interes să declanșeze conflictul va intra în război. Doar că vor exista consecințe directe asupra țării noastre.

Da, propaganda încă susține că Rusia ia bătaie, însă, dacă o să vă uitați pe hărți, o să vedeți că situația este inversă. Caz în care este clar de ce vor unii să atragă noi state în conflict și de ce se pregătește legislația necesară…

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img