16 noiembrie 2024

Suntem printre codasii tarii la utilizarea internetului

Bacauanii sunt printre cei mai putin interesati de beneficiile Internetului si folosesc acest mediu de informare si comunicare intr-o masura foarte mica, mult sub media pe tara, la coada clasamentului national.

Prin urmare, bacauanii continua sa se informeze prin mijloacele traditionale – televiziune, radio, presa scrisa – iar viitorul exploziv, prognozat de unele studii, ale mediului virtual este inca indepartat de meleagurile si mentalitatile noastre. Datele care releva aceste aspecte provin din statistica finala obtinuta la recensamântul din 2011, care inca fac obiectul analizelor, si au fost publicate de Institutul National de Statistica (INS).



Putin peste 7 milioane de români din cei 20 de milioane numarati de INS la recensamântul din 2011 folosesc Internetul. Practic, doar 35% din populatia tarii foloseste internetul, in conditiile in care media UE a celor care folosesc macar o data pe saptamâna internetul e in jur de 70%. Judetele codase la folosirea internetului sunt in zona Moldovei si in sudul tarii, acolo unde oltenii si teleormanenii au cel mai deficitar acces la informatii si nu reusesc sa depaseasca nici macar pragul de 20%. In vârf, detasat, se situeaza capitala Bucuresti, acolo unde mai bine de 58% dintre locuitori folosesc internetul. Pe locurile urmatoare sunt judetele Cluj (47,61%), Timis (43,4%), Ilfov (40,54%) si Constanta (40,54%).

Potrivit INS, „s-au considerat persoane care folosesc internetul persoanele în vârsta de 6 ani si peste care utilizeaza internetul pentru oricare dintre operatiunile specifice: navigare în scop de documentare, informare, transmitere/primire e-mail, accesare site-uri de socializare etc.”.

Bacaul, dupa Iasi si Suceava in Regiunea Nord-Est

Bacaul e la mijlocul clasamentului si in Regiunea Nord-Est, unde ca numar de utilizatori ai internetului ne situam dupa Iasi si Suceava. Astfel, doar 28,5% din populatia judetului foloseste internetul, adica 175.600 oameni din 616.168, conform acelorasi analize INS.

Dupa nivelul de educatie si al institutiei de invatamânt absolvite, in cazul persoanelor de peste 10 ani care folosesc internetul, cea mai mare categorie de utilizatori este a celor cu studii liceale (68.383 persoane), urmata de a celor cu studii superioare (45.866 persoane), studii primare (15.603), postliceale (7.418) si fara scoala absolvita (2.546 persoane).

In Iasi, gradul de utilizare a internetului este de 33,39% (tot sub media nationala), in Suceava este de 29,77%, in Neamt este de 26,02%, in Botosani este de 24,77%, iar in Vaslui este de 23,54%.

“Sunt putini utilizatori de internet la noi in conditiile in care stam exceptional la viteza de transfer a datelor, pentru care ne-ar invidia majoritatea tarilor europene avansate, inclusiv americanii sau tari asiatice. Altfel spus, avem conditii excelente, dar nu are cine sa le exploateze. Avantajele noastre vin din modul in care au fost concepute retelele de internet imediat dupa 1990, chiar la nivel de cartiere, ulterior reunite de marii operatori IT de pe piata. Neutilizarea internetului ca sursa de informare ieftina si foarte vasta, in aceste vremuri in care informatia trebuie sa circule foarte rapid si in conditiile in care celelalte surse traditionale au fost grav afectate de criza financiara are consecinte negative asupra intregului mediu politic, economic, educational si de orice alta natura, de la noi”.
Silviu Bertea, specialist IT




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014