Interviu cu Stefan Silochi, primarul orasului Târgu Ocna
Multe zone ale orasului Târgu Ocna arata ca un santier din cauza santurilor sau a decopertarilor si asa va fi, probabil, pâna la sfârsitul anului. Nu-i deranjeaza pe cetateni?
E adevarat, creeaza disconfort pe timpul realizarii lucrarilor pentru ca nu exista alta metoda decât sa spargem strada, dar dupa finalizarea acestora investitia va fi in avantajul cetatenilor. Ce ati vazut dumneavoastra sunt lucrarile de extindere a retelei de canalizare, finantate din fonduri europene. E o investitie importanta. Montarea conductelor de colectare a apelor uzate pe o distanta de 27 km va costa 12 milioane de euro, iar statia de epurare, 4 milioane de euro. Când lucrarea va fi gata, 80 la suta dintre locuintele orasului vor avea canalizare.
Si când va fi gata? La noi, firmele si-au facut un obicei din a intârzia…
Pe 30 noiembrie 2015. Constructorul e in grafic cu lucrarile si speram sa le finalizeze la termen. In fiecare joi avem sedinta operativa in care punem in discutie sesizarile cetatenilor pentru ca proiectul nu avea cum sa cuprinda toate detaliile. Pe de alta parte, trebuie sa sprijinim si noi constructorul pentru ca in fiecare zi se sparge câte o conducta. O alta lucrare importanta pentru intreaga zona este reabilitarea DJ 116 Tg. Ocna – Bârsanesti pe un tronson de 2,7 km. Drumul e foarte important pentru ca reduce distanta Tg. Ocna-Bacau, dar si pentru ca sunt foarte multi cetateni care lucreaza in Tg. Ocna si fac naveta din Bratesti si Bârsanesti.
Aveti in plan si investitii proprii, realizate din banii primariei?
Sigur, extinderea retelei de apa in cartierul Pacuri, consolidarea malurilor cu gabioane pe pârâurile Slanic si Vâlcica si modernizarea centrului orasului sunt finantate din bugetul local. Modernizarea centrului este demarata, am adus apa in Pacuri si acum trecem la consolidarea malurilor.
Anul trecut s-a tot vorbit despre reabilitarea drumurilor locale prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL). Ati primit vreun leu de la Guvern prin acest program?
Vom primi foarte curând pentru reabilitarea unui drum de opt kilometri, proiect care presupune asfaltarea carosabilului si renovarea trotuarelor. Din acesti bani vom moderniza si drumul spre Salina Tg. Ocna. L-am fi realizat mai devreme dar nu erau facute retelele de apa si canalizare. Acum, pentru ca le-am terminat, putem asfalta.
E un drum a carui stare proasta a fost des criticata de localnici, dar mai ales de turisti.
Da, asa este, dar cauza acestor critici va disparea in curând. Suntem foarte preocupati de atragerea turistilor. In fiecare an, numarul lor a crescut cu 10.000. Avem statut de statiune si trebuie sa ne ridicam la standardele pe care le presupune acest statut. In directia asta mai vrem sa facem ceva: sa transformam lacul din Parcul Magura, cunoscut sub numele „Groapa Burlacu”, in lac de agrement. Avem contract cu un institut de proiectare din Cluj care, de anul trecut, monitorizeaza lacul cu privire la stabilitatea zonei, nivelul apei, circulatia apelor subterane si de suprafata etc. Acest studiu ne va arata exact ce lucrari trebuie sa facem. Consiliul Judetean va acoperi 87 la suta din valoarea investitiei, iar Consiliul Local Tg. Ocna 13 la suta, plus costurile cu studiul, proiectul si toate avizele. E ceea ce lipseste ca zona balneara sa fie completa.