Interviu cu dr. Alexandru Calin, medic primar stomatolog
– Doctorul Alexandru Calin este cunoscut ca unul dintre cei mai remarcabili medici stomatologi din Bacau, care a introdus in premiera in Bacau implantologia orala, in acelasi timp este si imaginea unei importante companii – Blend-a-Med -, in cadrul unui proiect national: este vorba de Academia de Igiena Orala. Stomatologia, ca activitate practica, a cunoscut in ultimii ani, cu precadere in mediul privat, o dezvoltare impresionanta. Care credeti ca sunt cauzele unei asemenea expansiuni?
– Dezvoltarea stomatologiei in sectorul privat e consecinta imposibilitatii statului de a sustine serviciile stomatologice, in primul rand din cauza costurilor mari. In toata lumea, stomatologia intra mai mult in sfera privata. In foarte putine tari europene, statul isi permite sa asigure un serviciu stomatologic complet. Sigur, exista diferente importante intre principalele tari europene in modul de asistenta stomatologica practicata acolo. Baza serviciilor de calitate este in domeniul privat. Tari precum Anglia asigura o asistenta minima, mai ales in zona controlului periodic, al profilaxiei, insa nu asigura niciodata servicii de implantologie sau ortodontie. Al doilea motiv este numarul din ce in ce mai mare de stomatologi, de altfel o necesitate in tara noastra, si lipsa lor in sectorul de stat. De altfel, stomatologia, alaturi de avocatura, intra in categoria meseriilor liberale. Cred ca sistemul privat este cel mai capabil de a realiza performanta. Atat timp cat sistemul sanitar este afectat de diverse tare, este greu de crezut ca vor exista bani pentru stomatologia practicata in sistem de stat. Iar al treilea motiv e ca a crescut cererea de servicii stomatologice, ceea ce este un aspect important, care tine de educatie.
Supraspecializarea este viitorul stomatologiei
– De ce romanii, dupa ultimele studii facute publice, nu acorda importanta cuvenita profilaxiei cavitatii bucale, intretinerii danturii?
– Cauzele sunt impartite. De vina e lipsa preocuparilor pentru profilaxie si a unor obiceiuri sanatoase la varste mici, in gradinite si scoala. Nu mai exista un control regulat al copiilor si tinerilor. In tari vecine cu noi, de exemplu Ungaria, in carnetul de note e inclusa o fisa cu examinarile clinice, astfel ca parintii sa ia la cunostinta despre nevoile copilului. In ultimii ani se observa totusi o atentie mai mare, deoarece se cauta mai des socializarea. La televiziune, in filme sunt vazuti actori, manechine cu zambete frumoase, cu dantura impecabila si ti-ai dori si tu sa arati ca ei. Grija fata de imaginea ta a devenit importanta. Toate acestea se transmit mentalului colectiv. Cel mai puternic exemplu este SUA, unde imaginea de pe platourile de filmare a ajuns pana la ultimul lucrator de la benzinarie sau McDonalds. Aceea este tara in care la sase luni, californienii se duc sa-si faca un tratament de albire. Ca o gluma, un medic spunea ca s-a ajuns chiar la un procent de 120 la suta, deoarece multi isi duc la asemenea tratamente si animalele de companie. Importanta stomatologiei in privinta increderii in sarmul personal, in accederea intr-un serviciu mai bun, devine extrem de evidenta. Cazuistica din Romania este mult mai ampla decat cazuistica din Suedia sau Anglia, unde de 50 de ani s-a introdus apa cu flor, se lucreaza foarte mult la terapia profilactica, la depistarea oricaror probleme de timpuriu, pentru a nu se ajunge la complicatii, ce duc la costuri mai mari, la timpi morti pentru productie. La noi sistemul nu acorda inca importanta aspectelor profilactice.
– Domnule doctor, in Bacau, si nu numai, au aparut in ultimii ani zeci de cabinete stomatologice, unele doar cu un scaun, altele – adevarate clinici. Sunt medicii stomatologi mai curajosi in a investi, in a apela la credite pentru a practica servicii de buna calitate?
– Este adevarat, sunt mai curajosi, constientizeaza mai bine ca tehnologia ii poate ajuta. Pe de alta parte, consider ca in Romania sunt oameni din ce in ce mai bine pregatiti, care pot sa introduca in practica de zi cu zi standarde medicale din ce in ce mai inalte. Sigur ca nu am ajuns la un grad de risc zero la manopera, nicaieri in lume nu exista, important este sa ne incadram in statistici decente, ceea ce este destul de greu de inteles in Romania. Nu exista nici la nivel european un protocol unanim acceptat, fiecare tara are protocoale proprii pe diferite tipuri de interventie. Revenind, astazi este necesara o dotare mult mai buna, mai sofisticata, pentru a ne putea incadra in aceste protocoale. Prin supraspecializare, exista posibilitatea ca un medic sa fie cel mai bun pe o singura operatie. Este mult mai economic, deoarece isi doteaza cabinetul pentru un anumit tip de tratament, scad costurile, scad timpii de interventie. Fata de inceputurile mele, a crescut mult gradul de dotare. In 1996 a aparut prima firma care importa aparatura din Vest. Pana atunci aveam aparatura din tarile estice, veneau un numar limitat de freze, un numar limitat de alte aparate. Sistemul de stat impartea o freza la trei medici. Acum achizitionarea de aparatura a cunoscut un boom, insa si aici statistica ne da o investitie de 1000 de euro pe an de stomatolog, raportata la vanzari. Este o investitie insuficienta. Piata de aparatura medicala si consumabile este in crestere.
Clinica moderna cu flux integrat
– Suntem la Clinica Stomatologica Smile Dent, una dintre cele mai moderne din Bacau. Care este conceptul acestei clinici?
– Conceptul este consecinta numeroaselor iesiri la cursurile din strainatate (Anglia, Franta, Suedia, SUA, Germania, Austria), unde, pe langa partea teoretica, am vazut pe viu si sistemele, cum s-au gandit sa le optimizeze, sa aiba rezultate cat mai predictibile. Tot ce am dorit a fost sa incerc sa creez pentru mine un loc de munca adus la standardele lumii de dincolo si nu a oricarei lumi, sa nu ne imaginam ca dincolo toate cabinetele arata asa, nici chiar in SUA. Doar centrele marilor orase au anumite standarde, din zonele unde se practica stomatologie de excelenta, cabinete dotate, performanta, randamente pentru organizatori, pentru pacienti. Este vorba si de un randament economic, orice masinarie bine planificata si intretinuta isi face treaba din toate punctele de vedere. Asa mi-a venit ideea. Din fiecare loc pe unde am fost, am incercat sa aduc cate ceva. O asemenea clinica presupune linie tehnologica, protocol medical, organizare, flux, personal, igiena, securitatea deseurilor. Clinica este organizata integrat, de la radiologie la implantologie si stomatologie estetica, pe cabinete, fiecare are in dotare un anumit tip de aparat, pentru anumite servicii stomatologice, in unul facem implantologie, in altul terapie endodontica, in altul lucrari generale de intretinere si profilaxie.
– Nu pentru reclama, insa cred ca ar fi util sa spunem celor interesati ce lucrari se pot face in clinicile bacauane, dar si la clinica dumneavoastra, mai ales ca sunteti prima clinica care a introdus, acum 10 ani, implantologia in Bacau. Sa vedem pe viu cum functioneaza Academia de Igiena Orala.
– Implantologia, pentru Romania, este un lucru relativ nou. Eu am inceput-o abia dupa doi-trei ani de cand se practica in Bucuresti. Implantologia nu este insa un domeniu foarte recent in stomatologie, doar introducerea implantului surub poate fi considerata o noutate, cu toate ca se practica in Vest de peste 50 de ani. Inainte erau alte tehnici, insa, incepand mult mai tarziu, am beneficiat de toata experienta acumulata, din incercarile, din reusitele si nereusitele altora. Vizitele, cursurile, schimburile la clinici din strainatate mi-au oferit posibilitatea sa vad pe viu ce inseamna, cum se lucreaza pe aceasta metoda si tehnica. Noi am sarit multe etape, am economisit timp si bani, deoarece nu trebuie sa inventam in fiecare zi roata. Am cunoscut chirurgi cu experienta de 40 de ani in implantologie, am lucrat cu medici din tara unde s-a inventat implantologia surub, in Suedia. Ca o curiozitate, implantologia surub nu a fost inventata de un stomatolog, ci de un ortoped. Astazi, peste tot, se utilizeaza doar implantologia surub, tehnologia a evoluat, avem cazuistica, avem experienta. La endodontie, desi am inceput in 1996 cu importatorii de materiale, am beneficiat de saltul tehnologic facut de Scoala americana, care a schimbat total viziunea asupra tratamentului endodontic. Endodontia a cunoscut, o data cu implantologia, un boom tehnologic, dar si stiintific, in ultimii 10 ani. Ce inseamna asta pentru pacient? Inseamna o rata mai mare de succes in urma tratamentului de canal. Rata de reusita a crescut la peste 90 la suta, plecand de la 50 la suta (raport facut in Germania). In Romania, peste jumatate dintre copii ar trebui sa poarte aparate ortodontice. Este stiinta care urmareste realizarea unei armonii a dintilor, a maxilarului, a unei ocluzii corecte a gurii. Vedem tot timpul pe strada oameni cu o gura urata, dinti incalecati, ale caror muscaturi sunt gresite. Este o corectie a diferitelor tipuri de anomalii. Este primul pas spre stomatologia estetica, dar are si o latura practica majora, cu implicatii in multe aspecte ale functionarii corecte a aparatului dentar. Am sa recurg la doua exemple cunoscute mai ales de iubitorii fotbalului. Fotbalistii Ronaldo (toata lumea il cunoaste mai ales prin performante, dar si prin unicitatea configuratiei gurii) si Vieri, cu anomalii dentare diferite, Ronaldo are predispozitie la rupturile musculare pe zona anterioara, iar Vieri pe zona muschilor posteriori si asta din cauza unor tulburari ocluzale. Ronaldo a fost tratat la Paris, iar in urma tratamentului a avut prestatii mai bune decat inainte. Totusi, stiinta are anumite limite, astfel ca, uneori, chiar dupa tratamentele ortodontice apar recidive.
Parintii si scoala sunt responsabili de sanatatea copiilor
– Anomaliile, bolile, afectiunile stomatologice apar in ultimii ani de la varste foarte mici. Care sunt cauzele?
– Anomaliile genetice sunt, din fericire, mai putine. Din pacate, lipsa interventiei scolii, a parintilor, de a intra in zona profilaxiei, de a-si urmari copiii de la varste foarte mici, duce la asemenea probleme. Spalatul pe dinti, inca din perioada de sugar, adaptarea periutei si a pastei in functie de varsta sunt primele masuri care pot elimina unele afectiuni. Alimentatia este o problema mondiala, sinteticele, chimicalele vor continua sa o domine. Dramatic este ca nu ne putem astepta nici in anii urmatori la o alimentatie naturala. Important este ca deficitele alimentare sa le compensam cu intretinerea corecta si continua a dintilor. Nu exista o reteta universala, spalatul cat mai des pe dinti poate constitui o garantie a sanatatii dintilor. Si aici functioneaza statisticile, in Germania o persoana consuma patru periute pe an, in Romania sunt patru oameni la o periuta.
– Doctorul Alexandru Calin este si imaginea unei cunoscute firme care distribuie pasta de dinti, este vorba de Blend-a-Med. Bacauanii va vad la televizor, pot sta de vorba cu dumneavoastra pe platforma Academiei de Igiena Orala. Cum ati ajuns acolo?
– Nu a existat un concurs, nu i-am cautat eu. Intr-o anumita discutie purtata in Bucuresti am ajuns la aceasta poveste: ce ar trebui sa faca firmele care se ocupa cu distribuirea produselor folosite in igiena orala. Nu reclama gen «folositi pasta, periuta X sau Y», aceasta modalitate este una pur comerciala, cat mai ales sa crestem nivelul de cunoastere, de educatie a romanului de rand. Prin ideile exprimate, am ajuns la concluzia ca putem fi mult mai folositori in planul educatiei, al informatiei. Prin urmare, cele doua firme, Blend-a-Med si Oral B, au considerat ca o platforma de informare ar fi mult mai utila.
– Acest proiect are doua componente, una este reclama si alta este platforma de informare.
– Adevarat. Eu nu sunt implicat in partea cu reclama propriu-zisa, apar pe tv doar in partea de informare. Sigur, este sigla firmei, ea este finantatorul campaniei, al logisticii, al mediatizarii programului. Orice utilizator de calculator poate intra in zona de intrebari si raspunsuri, unde primesc 72 de ore pe saptamana intrebari si dau raspunsuri sau pe chat, doua ore pe zi, unde raspunsurile sunt live. Sunt singurul medic in campania din anul acesta si am devenit imaginea celor doua firme. Fac aceasta activitate cu mare placere si cu profesionalismul de care sunt in stare. Este foarte interesant.
Nu exista criterii obiective de performanta
– Sa inteleg bine: oferiti sfaturi, dati raspunsuri, gratuit, unor oameni care au nevoie de ele.
– Da. Categoric. Exista o lipsa acuta de informatii, oamenii sunt dezorientati. Au batut, unii, pe la diferite usi, au urmat diferite tratamente, unele nereusite. Insa, o spun clar, eu nu pot sa infirm sau sa confirm un diagnostic, nu asta urmarim, ci doar pe baza informatiilor, a intuitiei, pot sa fac o trimitere in «zona fierbinte». Foarte important este ca orice cetatean cu probleme sa tina legatura cu medicul sau, cu medicul de familie, eu nu am autoritate sa pun un diagnostic pe baza unor vorbe, este un aspect, al doilea se refera la incredere si perseverenta. Deschidem usa medicului stomatolog de cate ori este nevoie.
– Domnule doctor, de unde stiu eu ca medicul la care apelez este bun, foarte bun, cel mai bun. Eu, cu ani in urma, am nimerit la unul care, fara consultare, mi-a scos doi dinti, cu toate ca ar fi putut fi tratati.
– La aceasta intrebare nu am raspuns. Nu exista un criteriu. Normal ar fi sa fie niste criterii obiective. Sa nu uitam ca in ultimii ani se pune un accent pe marketing in mod exagerat, toate sunt la superlativ, inclusiv apa, multe reclame sunt mincinoase. Nu pot sa spun ca pot construi avioane nedetectabile cu radarul, daca eu nu am construit niciunul. Acelasi lucru se intampla in domenii ca implantologia, ortodontia. Este un atentat la sanatatea pacientilor, la probitatea profesionala. Despre asta vorbim. Oricum, posibilitatile de informare au crescut in ultimii ani.
– Sunteti medicul despre care stiu ca este adeptul “filozofiei” germane in ceea ce priveste medicina. Cum ar trebui sa o inteleg?
– Am invatat de la nemti pragmatismul, etapizarile. Germania e o tara in care daca protocolul e de cinci virgule, cinci virgule se pun, nu zece. Am invatat precizia in executarea oricarei manopere, dusa pana la extreme. In Germania exista cele mai puternice asociatii profesionale si stiintifice in domeniul implantologiei orale, chiar daca Italia – deloc surprinzator – e tara unde utilizarea implanturilor se face pe o scara mult mai larga. Raportat la numarul populatiei, peninsularii sunt cei mai mari consumatori de implanturi. Sigur, aici intervine si imaginea de macho a italienilor, de done a femeilor, intervine si educatia pentru zambet, care are o traditie in acea tara. In Anglia se practica protezele mobile; statul le plateste acele proteze, este o solutie. In Italia nu exista serviciu de stat in stomatologie, totul este in regim privat, sigur, la niste preturi care nu pot fi acoperite de italianul de rand, la fel si in SUA. Vorbim aici de 100-150.000 de dolari pentru o gura reabilitata complet. Americanii sunt cei mai multi purtatori de proteze mobile.
Stomatologia moderna este prohibitiva pentru multi romani
– Vorbim de minute bune de filozofia si practica medicala din Italia, de Anglia, Suedia, de SUA. In Romania cum este, domnule doctor?
– Pentru cei cu venituri medii, domeniul implantologiei este aproape inaccesibil. Si nu numai implantologia, stomatologia moderna este aproape prohibitiva pentru cei din aceasta categorie. Din cauza costurilor, accesul este restrictiv. Pentru Romania ar fi de dorit sistemul francez, care asigura decontari pentru anumite lucrari.
– Aveti pacienti copii?
– Am, insa nu este specializarea mea. La partea de ortodontie colaborez cu un coleg din Iasi, un ortodont cu multa experienta, la care apelez si lucram impreuna. Sunt si in Bacau cativa specialisti, insa eu, la clinica mea, colaborez cu acest medic din Iasi in care am mare incredere, iar pacientii mei au fost si sunt foarte multumiti.
– Sunteti singurul medic al clinicii, aveti colaborari cu medici straini, invitati de la alte clinici pentru anumite interventii de o mai mare dificultate?
– Am medici cu care colaborez de multi ani, in strainatate si in tara. Am colegi din mediul academic pe care ii invit in clinica sau merg eu in clinicile universitare, in laboratoare, lucram impreuna, dezbatem impreuna anumite teme, insa in activitatea de zi cu zi lucrez doar eu si personalul pe care mi l-am ales cu mare grija.
Confidentialitatea este regula de baza in stomatologie
– Aveti pacienti celebri, vedete, artisti, politicieni care v-au trecut pragul, carora le-ati imbunatatit imaginea?
– Da, insa deontologia, respectul fata de pacient nu-mi permit sa le divulg numele. Nu mi-am permis sa-i afisez pe perete, in tablouri, nici macar sotiei/sotului nu as putea sa le raspund la aceasta intrebare. Exista un protocol de confidentialitate, la care eu tin foarte mult. Apropo de pacienti celebri, dar si de cheltuieli dentare, am sa va dau – cu titlu de curiozitate – exemplul actorului Tom Cruise: acesta a investit peste un milion de dolari in lucrari stomatologice.
– In cei 20 de ani, pe cate guri ati lucrat?
– Din nefericire, din perioada inceputurilor nu am o statistica. Acum pot sa spun ca am peste 400 de interventii pe luna.
– De unde bani pentru o asemenea investitie?
– Credite, bani proprii, contracte cu diferite firme. Din munca si economii. Bineinteles, toate cu ajutorul familiei. Eu sunt, deocamdata, multumit de ceea ce am realizat.
Gheorghe Baltatescu