Simpozionul „Veterani de război – eroii vii ai Neamului Românesc”, organizat la Cercul Militar de garnizoana Bacău și de Filiala județeană ,,Eremia Grigorescu” a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, a deschis, sâmbătă, 26 aprilie, suita manifestărilor prin care va fi sărbătorită Ziua Veteranilor de Război 2024, marcată în fiecare an pe 29 aprilie.
La simpozion, alături de membrii Filialei Veteranilor de Război și de militari ai Garnizoanei, au fost prezenți și venerabilii veterani de război general de brigadă (rtr) Ioan Procopie, din Moinești, acum în vârstă de 105 ani, maior (rtr) Ioan Rusu, din Bacău, acum în vârstă de 102 ani, și Victoria Leonov – soția regretatului general Alexandru Leonov.
Au fost prezenți, de asemenea, comandorul Dămoc de la Baza Aeriană 95 – reprezentantul comandantului Garnizoanei Bacău, col. (rtr) Costel Ciupercă – președintele Filialei „Oituz” Bacău a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Dănuț Voicu – președintele Filialei Județene Bacău Cultul Eroilor, col. (r) Daniel Bălan – președintele Filialei „Oituz” Bacău a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), col. (rtr) Costică Bejan – președintele Filialei Județene a Asociației Veteranilor de Război care au lucrat în MAI, Raul Simion – președintele Filialei Bacău a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operațiuni Militare și 25 de elevi ai două școli din Bacău.
Asociația de Tradiții Militare Românești „Regimentul 3 Artilerie 1877” din Bacău a prezentat uniforme ale Armatei Române, îmbrăcate de președintele asociației, col. (rtr) Stelian Cojocaru, și de doi elevi voluntari.
Manifestarea a fost deschisă și moderată de generalul de flotilă aeriană dr. Vasile Florea, iar după intonarea Imnului de Stat participanții au păstrat un moment de reculegere pentru cinstirea memoriei veteranilor care au trecut în Eternitate.
Filiala Veteranilor de Război și Baza Aeriană 95 au oferit, apoi, diplome aniversare, diplome de mulțumire și diplome de excelență, iar gr. de brigadă Ioan Procopie a primit și epoleții cu cele două stele de general maior, pentru ridicarea sa în grad.
În simpozion au susținut alocuțiuni prof. Mihaela Bălan – coordonatoarea Filialei Bacău a Muzeului Militar Național „Ferdinand I” („Semnificația Zilei Veteranilor de Război”), conf. univ. dr. Adrian Jicu („Eroi au fost, eroi sunt încă? Deseroizarea în lumea post umană”) și Gheorghe Popa – directorul Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău („Monumente ale demnității naționale”).
Au mai transmis saluturi comandorul Dămoc, col. (rtr) Costel Ciupercă și Dănuț Voicu, iar Victoria Leonov a citit o poezie din creația personală.
La final, Muzica Militară a Garnizoanei Bacău a interpretat marșuri și melodii din repertoriul ei.
Duminică, 28 aprilie, de la ora 12,00 la Moinești va avea loc un ceremonial militar-religios dedicat tot Zilei Veteranilor de Război și va fi sărbătorit, cu prilejul avansării la gradul de general maior, veteranul de război Ioan Procopie.
Luni, 29 aprilie, la Cimitirul Central „Eternitatea” din Bacău va avea loc, de la ora 11,00, de asemenea un ceremonial militar-religios.
Sărbătorirea în fiecare an a Zilei Veteranilor de Război amintește de Decretul Regal al Regelui Carol I, din 29 aprilie 1902, când pentru prima dată a fost instituit Titlul de Veteran de Război, în onoarea soldaților căzuți în Războiul de Independență.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.