Ministerul Economiei a decis dizolvarea si lichidarea societatii Termoelectrica, având in vedere “imposibilitatea realizarii obiectului de activitate, respectiv producerea de energie electrica”, se precizeaza intr-un comunicat ministerial. In componenta societatii, rezultata dupa restructurari, intra termocentralele Doicesti – Dâmbovita si Borzesti – Bacau, de asemenea vizate de dizolvarea si lichidarea anuntata de Termoelectrica. Din cauza pierderilor masive si costurilor prea mari pentru productia de energie, aceste termocentrale au intrat in vizorul Fondului Monetar International, iar acum statul s-a decis sa le lichideze.
SE Borzesti si-a inceput functionarea in 1955 si a ajuns la o capacitate instalata de 210 MW. Instalatiile de provenienta ruseasca functionau pe baza de pacura si gaze naturale, iar conectarea la reteaua nationala de energie electrica se realiza prin statia electrica Gutinas, prin linii electrice de 220 KV.
La infiintare, SE Borzesti avea 3.500 de angajati. Inainte de Revolutie, compania era cel mai mare producator de energie electrica din Moldova. Declinul a inceput in anii ‘90, din cauza nerentabilitatii si politicii de preturi din domeniul energiei. Tot atunci au inceput si primele restructurari. In toamna trecuta, 120 de angajati au fost anuntati ca vor intra in somaj de la 1 noiembrie. Cei disponibilizati primesc, pe lânga ajutorul de somaj, si o alocatie suplimentara, pe o perioada de cel mult doi ani. De 13 ani, compania nu mai produce nimic, iar acum se afla la un pas de desfiintare. La SE Borzesti mai lucreaza acum circa 30 de angajati.
Lichidare si ecologizare
Lichidarea SE Borzesti presupune si ecologizarea zonei. “In arealele acestor termocentrale este o mizerie crunta, având in vedere tehnologiile invechite pe care le folosesc de peste 40 de ani. Dar sa nu uitam ca acolo avem platforme industriale foarte bine dotate, cu linii de inalta tensiune, acces la apa naturala, retele de conducte, cai ferate interne – lucruri care ar costa foarte mult sa le construiesti de la zero. Sigur ca ar exista investitori sa preia aceste platforme, dar pentru asta ele trebuie ecologizate, si cred ca o solutie rezonabila ar fi ca angajatii care au mai ramas sa se ocupe de ecologizare”, a declarat Jean Constantinescu, presedintele Institutului National pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.